Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrela hlásateľka Vostřáková: Podľahla ťažkej chorobe!

Milena Vostřáková Zobraziť galériu (2)
Milena Vostřáková

PRAHA - Po krátkej a ťažkej chorobe zomrela vo štvrtok v Prahe vo veku 77 rokov známa televízna hlásateľka Milena Vostřáková. Dnes to povedali zástupcovia rodiny. Do Československej televízie nastúpila v roku 1957. Zmizla z nej o dvanásť rokov neskôr. A to po jedinej vete, ktorá súvisela s okupáciou Československa v auguste 1968.

Vostřáková po víťaznom hokejovom zápase československých hokejistov s mužstvom Sovietskeho zväzu na majstrovstvách sveta v marci 1969 divákom oznámila, že zvyčajne pije čaj, ale teraz si pripije vínom, pretože ide o víťazstvo nielen športové, ale aj morálne. Údajne tak vyzvala divákov k oslavám a vyvolala protisovietske vášne.

Nasledoval totálny zákaz vystupovať nielen v televízii, ale aj kdekoľvek inde. Zo známej a populárnej televíznej hviezdy sa stala asistentka scény, ktorá varila kávu, zháňala hercom vešiaky na šaty a chodila pre účinkujúcich na vrátnicu. Mnohí sa vtedy od nej odvrátili - báli sa pomáhať niekomu, kto je na listine nežiaducich.

Nakoniec sa však všetko začalo obracať k lepšiemu. V 80. rokoch začala konferovať program Milan Chladil a Yvetta Simonová a až po roku 1989 sa vrátila na obrazovku ako programová hlásateľka.

Milena Vostřáková sa narodila 2. marca 1934. V roku 1959 debutovala na filmovom plátne, kde stvárnila menšiu úlohu v snímke Jiřího Krejčíka Prebudenie. V roku 1964 hrala tiež v komédii Františka Filipa Tri chlapi po roku a po novembri 1989 ju režisér Milan Šteindler obsadil do televízneho filmu Maestro.

Po ukončení dráhy televíznej hlásateľky moderovala spolu s kolegyňami reláciu Dámsky klub na rádiu Frekvence 1, neskôr prešla do Českého rozhlasu 2 Praha a uvádzala rôzne kultúrne akcie či módne prehliadky.

So svojimi bývalými televíznymi kolegyňami veľa rokov pripravovala obľúbené stolové kalendáre s receptami známych osobností. Blízki videli Milenu Vostřákovou vždy nabitú elánom, upravenú, žiariacu a usmievavú. "Nie som sťažovací typ. Keď mám nejaké trápenie, schovám sa, aby to nikto nevidel. Neznášam, aby ma niekto ľutoval. A tiež nechcem obťažovať okolie," uviedla táto nenapraviteľná optimistka v jednom z rozhovorov.

Riadila sa príslovím jedného španielskeho mudrca, že na narodenie a smrť nie sú lieky a v medziobdobiach si má človek zachovať radosť. Ženám odporúčala, aby vždy o seba dbali a vedľa svojich dcér či vnučiek neboli Popoluškami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu