Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenský národ má NOVÚ HYMNU: Všetci ju milujú... Neuveríte, kto ju má na svedomí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ako legendárne slovenské hity väčšinou označujeme piesne, ktoré vznikli už pred desaťročiami. Avšak ešte počas minulého roka a ťažkej krízy vznikla jedna, ktorá si získala srdcia mnohých fanúšikov. Reč je o skladbe "Slovenský raj", ktorá vznikla na motív jednej z najkrajších ľudových piesní "Slovensko moje, Otčina moja". A vyzerá to tak, že nová verzia sa zapíše do histórie rovnako, ako originálna "ľudovka". Teda aspoň to si myslia státisíce nadšených Slovákov, ktorí dokonca volajú potom, aby sa pieseň "Slovenský raj" stala našou novou hymnou!

„Slovensko moje, otčina moja, krásna si ako raj. Na tvojich holiach, nádhery trónia, v údolí šumí háj. Na tvojich poliach si spievali, otcovia našich pracovali. Slovensko moje, otčina moja, krásna si ako raj," je notoricky známym textom jednej z najkrajších piesní, aké kedy u nás vznikli. 

O jej úspechu nesvedčí len to, že má už viac ako milión vzhliadnutí, ale aj skutočnosť, že vo verzii "Slovenský raj" zožala obrovský úspech aj v zahraničí a stala sa veľkolepou reklamou pre Slovensko. Klobúk dole pred počinom, ktorého text oslavuje náš národ, skladajú aj českí susedia či Poliaci.

„Dokonalosť. Úprimne, neviem či máme my Česi takúto krásnu pieseň venovanú priamo Česku (okrem hymny). Tento poklad Vám úprimne závidím," napísala v diskusiii jedna z českých fanúšičiek, Slováci sa zasa hromadne zhodujú, že: „Jedného dňa, raz v budúcnosti... Toto bude nová slovenská hymna!"

Paradoxom je, že prerod ľudovky na verziu, kde sa snúbi láska k našej vlasti, jej tradície, história, no aj prvky moderna, má na svedomí niekto, o kom by ste povedali, že okolo hudby asi "ani nechodil". Za miliónom videní, desiatkami tisíc zdieľaniami a ľudmi, ktorí v komentároch na sociálnych sieťach šíria posolstvo o „druhej hymne“ Slovenska totiž stojí mladý IT-čkár. 

Slovenský národ má NOVÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Archív)

Autorom úpravy textu hymnickej ľudovej piesne je 34-ročný muž menom Martin Pechovský, ktorý je povolaním konzultant v IT svete a práve preto, že svoju domovinu nadovšetko miluje, nazval novú úpravu piesne práve „Slovenský raj“. Pieseň odznela aj na oslavách SNP v Banskej Bystrici a jej prepracovaná nová verzia sa okamžite zapáčila dokonca aj vojnovým veteránom, ktorým bola adresovaná.

Na svojich sociálnych sieťach ju svojho času zdieľal aj bývalý premiér SR Peter Pellegríni. Ten sa podľa Martinovych slov vyjadril, že: „si ju púšťa vždy keď mu je smutno alebo potrebuje nakopnúť pri svojej práci pre Slovensko.“ A zrejme práve láska k Slovensku ich zomkla a stala sa spúšťačom ich spolupráce. 

Uznávaný IT-čkar a zjavne i talentovaný muzikant totiž zamieril do politiky. Potom, čo odišiel z funkcie predsedu o.z. Moje Slovensko sa nakoniec stal straníckym kolegom Petra Pellegríniho a hodlá zabojovať v terajších komunálnych voľbách v Banskej Bystrici s podporou lokálnych osobností, primátora Jána Noska a ďalších šikovných mladých ľudí.

Slovenský národ má NOVÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu