Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po škandále musela ministerka Milanová ustúpiť: TOTO je nový riaditeľ Divadla Nová scéna!

Ministerka kultúry Natália Milanová Zobraziť galériu (3)
Ministerka kultúry Natália Milanová (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Začiatkom mája sme na Topkách informovali o tom, že divadlo Nová scéna sa postavilo proti ministerke Natálii Milanovej. Tá totiž nerešpektovala rozhodnutie výberovej komisie a po rôznych čachroch na post riaditeľa divadla posunula Petra Oravca, ktorý však podľa bodovacieho systému skončil druhý. Novú scénu preto mala viesť aj naďalej Ingrid Fašiangová, ktorú sa ministerka kultúry Natália Milanová rozhodla aj napriek jednoznačným výsledkom nevymenovať. Po spoločných rokovaniach ministerstva a divadla ale nastal zvrat a padlo definitívne rozhodnutie.

Novou generálnou riaditeľkou Divadla Nová scéna bude Ingrid Fašiangová. Ministerstvo kultúry SR sa tak rozhodlo v záujme zachovania fungovania divadla a dôvery k novým procesom. Informovala o tom hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Fašiangová bude vymenovaná do funkcie podľa zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti. „Tento postup zvolilo ministerstvo kultúry pre zachovanie plnej činnosti Divadla Nová scéna a možnosti pokračovať v plánovaných predstaveniach,” konštatuje Viciaňová.

Natália Milanová rozhodla, že divadlo bude aj naďalej riadiť Ingrid Fašiangová.
Zobraziť galériu (3)
Natália Milanová rozhodla, že divadlo bude aj naďalej riadiť Ingrid Fašiangová.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Hodnotiaca komisia opakovane odporučila na základe výsledkov výberového konania za riaditeľku doterajšiu šéfku Divadla Nová scéna Fašiangovú. „Členovia komisie sa riadili smernicou, v ktorej neboli jasne špecifikované kroky, ako postupovať v konflikte záujmov v zmysle zachovania zámeru smernice,” uviedla Viciaňová. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) si myslí, že smernica nemyslela na všetky situácie, ktoré môžu nastať v procese výberových konaní.

Ministerstvo kultúry podľa Viciaňovej pristúpi k lepšiemu a jasnejšiemu zadefinovaniu procesov v smernici výberových konaní tak, aby v budúcnosti nedošlo ani k podozreniam z konfliktu záujmov. Do tohto procesu chce rezort zapojiť aj externé autority z neziskového sektora.

Ingrid Fašiangová
Zobraziť galériu (3)
Ingrid Fašiangová  (Zdroj: TASR)

„Oceňujeme rozhodnutie pani ministerky kultúry, pani Natálie Milanovej, vymenovať za GR DNS Ingrid Fašiangovú a rešpektovať tak rozhodnutie výberovej komisie. Je to dôležitý krok k tomu, aby sme mohli naďalej v pokoji pracovať na umeleckých projektoch, ktoré nás čakajú, a priniesť v tejto pre kultúru zložitej dobe všetkým našim divákom radosť a zážitok z divadelných predstavení,” uviedlo vo svojom oficiálnom stanovisku divadlo Nová scéna. 

K veci sa napokon vyjadrila aj Ingrid Fašiangová, ktorá bude naďalej pokračovať vo funkcii riaditeľky divadla. „Ďakujem za prejavenú dôveru a v ďalšom funkčnom období sa budem snažiť aj naďalej viesť Divadlo Nová scéna tak, aby naše predstavenia stále prinášali čo najvyššiu kvalitu daného žánru a tešili čo najväčší počet divákov. Divadlo je kolektívne umenie a vysoká profesionalita každej zložky je zárukou kvalitného výsledku,” vyhlásila Fašianová. 

Viac o téme: Nová scénaNatália MilanováIngrid Fašiangová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu