Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Herec Andy Hryc má chorobu, na ktorú zomrel Karel Gott (†80): Príznaky podobné COVID-19... Takéto sú prognózy!

Andy Hryc aktuálne bojuje s rovnakou chorobou, ktorú mal aj maestro Karel Gott. Zobraziť galériu (4)
Andy Hryc aktuálne bojuje s rovnakou chorobou, ktorú mal aj maestro Karel Gott. (Zdroj: Profimedia/TASR)

BRATISLAVA - V sobotu sa na verejnosť dostala správa, že známy slovenský herec Andy Hryc (70) bojuje s vážnou chorobu - lekári mu diagnostikovali akútnu leukémiu. S tou sa svojho času pasoval aj maestro Karel Gott (†80), zákernej rakovine napokon podľahol. Aké má táto choroba príznaky? A aké sú prognózy pacientov?

Galéria: Andy Hryc

Víkend odštartovala šokujúca správa - známy slovenský herec Andy Hryc je v nemocnici, má vážnu chorobu. „Diagnostikovali mu akútnu leukémiu, čo znamená, že musí začať okamžite s chemoterapiou. Okrem iného dostáva transfúziu krvi každý deň,“ povedala dcéra Wanda Adamík Hrycová pre Nový čas. Vo štvrtok umelec podstúpil prvú chemoterapiu a zatiaľ sa podľa vlastných slov cíti dobre. 


Dcéra Andyho Hryca (70) prehovorila o otcovej leukémii: Okamžitá chemoterapia... Akútne preňho potrebujú krv!


O akútnej leukémii ešte donedávna nebolo veľké verejné povedomie. Všetko sa zmenilo v septembri minulého roka, keď zákerné ochorenie priznal maestro Karel Gott. Tomu sa približne rok a pol pred vypuknutím choroby objavila porucha krvotvorby v podobe myelodysplastického syndrómu. No hoci sa s diagnózou snažil zo všetkých síl bojovať, napokon prešla do akútnej leukémie a o necelé 2 týždne chorobe, bohužiaľ, podľahol.


So smrťou už nevládal bojovať: Gott vraj prerušil liečbu, ktorá ho držala pri živote!


A čo to tá akútna leukémia vlastne je? 

Je to nádorové ochorenie krvi, ktoré sa zvykne označovať aj ako rakovina krvi. Ide o poruchu krvotvorby v kostnej dreni, ktorá, by sa laicky dalo povedať, je akousi fabrikou na výrobu krvných buniek. Pri leukémii však dochádza k nadmernej tvorbe nezrelých bielych krviniek. Ich nadprodukcia potom utlačí tvorbu červených krviniek a krvných doštičiek. 

Že je leukémia akútna znamená, že sa ochorenie v tele neukrývalo, ale vzniklo náhle a má prudký priebeh. Ak sa teda u pacienta nezaháji liečba okamžite, hrozí, že ho ochorenie usmrtí už v priebehu niekoľkých dní či týždňov. Vďaka liečbe sa však toto obdobie môže predĺžiť a v závislosti od typu ochorenia, sa z neho dá dokonca úplne vyliečiť. 

Symptómy ochorenia môžu najmä v tomto období pripomínať príznaky COVID-19. Podobne, ako pri koronavíruse, aj pri akútnej leukémii sa pacientovi ťažko dýcha, cíti tlak na hrudníku, má bolesti hlavy či horúčky. 

Príznaky: 
• dýchavičnosť
• rýchly srdcový tep
• slabosť a únava
• strata hmotnosti
• nočné potenie
• horúčky
• infekčné komplikácie 
• tvorba modrín
• krvácanie z ďasien 
• krv v stolici 
• bolesti kostí 

Veríme, že lekárom sa ochorenie u Andyho Hryca podarí čo najskôr dostať pod kontrolu a čoskoro sa bude môcť tešiť z dobrých výsledkov krvi. Aby mu však zdravotníci mohli pomôcť, potrebujú dostatok krvi. A keďže má herec neobvyklú skupinu A1 Rh negatív, jeho dcéra Wanda prosí všetkých dobrých ľudí, ktorí môžu, o darovanie. 

„Chcela by som poprosiť ľudí, ktorí majú túto krvnú skupinu, sú zdraví a nie sú alergickí a spĺňajú všetky podmienky na darovanie, aby nám pomohli. Môžu ísť darovať krv na jeho meno - Andy Hryc. Doslova sa môže do dokumentov napísať, že je to priamo pre neho. Potrebuje transfúziu každý deň počas celého mesiaca,“ povedala Hrycová. 

Viac o téme: Andy Hryc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu