Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší problém v Teleráne: Pozor, toto je protizákonné!

Andy Timková nabádala divákov trhať aj zákonom chránené bylinky. Zobraziť galériu (5)
Andy Timková nabádala divákov trhať aj zákonom chránené bylinky.

BRATISLAVA - Toto sa nemalo stať! Teleráno je reláciou, kde sa ľudia dozvedia veľa zaujímavých vecí. Bývalá moderátorka Andy Timková (54) tam napríklad prišla porozprávať o liečivých rastlinách. Akosi si však neuvedomila, že nie všetko sa dá trhať len tak. Mnohé rastliny a dreviny sú chránené, na čo ju pri výhonkoch borovice upozornil Dodo Kuriľák (41). Brunetka si však stála za tým, že keď potrebujete pomôcť svojmu dieťaťu, môžete obísť aj zákon.

Maximálne neprofesionálne! Keď sa niečomu venujete, mali by ste samozrejme poznať aj rôzne obmedzenia a zákony, ktoré sa vašej činnosti týkajú. Hlavne, keď sa o téme prídete rozprávať naživo do televíznej relácie. 

Toto nebolo úplne splnené u Andy Timkovej, ktorá v Teleráne rozprávala o liečivých účinkoch prírody. Do štúdia priniesla napríklad výhonky mladej borovice. „Ak sa nemýlim, to sa nemôže, to je zakázané zo živej borovice odtrhnúť tie jarné výhonky,” upozorňoval moderátor Dodo Kuriľák. „Ale včera mi to nikto nezakázal,” reagovala s veľkým smiechom brunetka. 

Neskôr uviedla, že má svoju borovicu, z ktorej výhonky odtrhla. Tu treba poznamenať, že ani mnohé internetové stránky, ktoré uvádzajú, ako si uvariť liečivý čaj z tohto ihličnana, neupozorňujú, že zber je protizákonný. Málokde je uvedené, že trhanie výhonkov zo živých stromov vo voľnej prírode je u nás zakázané a môžu sa získavať zásadne iba z vyrúbaných stromov.

Bývalá tvár Markízy však tieto ochranárske opatrenia v priamom prenose dosť zľahčovala. „Samozrejme, treba toto rešpektovať, ale sú bylinky aj zákonom chránené – taká mesačnica trváca vie vyliečiť epileptické záchvaty a je zákonom chránená. Ale keď vaše dieťa má takéto problémy, no nepôjdete niekde nájsť tú mesačnicu?” trvala na tom, že zákon je možné porušiť. 

Áno, sme ľudia a dokážeme pochopiť zúfalých rodičov, no nabádať niekoho, aby si šiel natrhať zákonom chránený ohrozený druh, nie je práve tá najlepšia cesta. Takéto odporúčania na nerešpektovanie zákona by v televízii zaznievať naozaj nemali. 


Markíza si koleduje o problém: Ale veď TOTO je protizákonné!


Viac o téme: Teleráno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu