Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozhovor s moderátorkou Luciou Habancovou v deň smrti manžela: Keď ešte netušila to najhoršie...

Lucia Forman Habancová nám v piatok poobede poskytla rozhovor. Jej manžel Dávid práve v ten deň napokon boj s rakovinou prehral. Zobraziť galériu (5)
Lucia Forman Habancová nám v piatok poobede poskytla rozhovor. Jej manžel Dávid práve v ten deň napokon boj s rakovinou prehral. (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Lucia Forman Habancová (33) a jej manžel sa na jeseň minulého roka dozvedeli krutú diagnózu. Dávid (†33) trpel štvrtým stupňom rakoviny hrubého čreva. Dvojica sa pred mesiacom rozhodla pre nákladnú liečbu v Nemecku, na ktorú im prispievali prostredníctvom zbierok ľudia na internete. Kvôli tejto téme sme v piatok kontaktovali moderátorku, ktorá nám poskytla rozhovor. V tom čase nemala tušenie, že práve ten deň je pre jej milovaného muža tým posledným na tomto svete.

Rozhovor s Luciou Habancovou prebehol v piatok 10. júla 2015

Topky.sk: Ako sa má váš manžel? 

No tak, drží sa, zatiaľ. Nehovorím, že je to najjednoduchšie, ale tak bojujeme, no... 

Topky.sk: Všimli sme si, že bola zorganizovaná zbierka na liečbu vášho manžela. Mohli by ste nám priblížiť, o čo ide? 

Zbierku zorganizoval jeho kamarát, ktorý keď sa dozvedel Dávidovu diagnózu, bol z toho hotový a rozhodol sa preňho urobiť všetko, čo sa len bude dať. No a ďalšiu pomocnú ruku nám podala Simona Simanová. S ňou som už dlhšie nehovorila. Teraz, keď sme v Nemecku, tak neviem, ako sme na tom, ale kamarát nás pravidelne informuje a hovorí, že sa strašne veľa ľudí zapája a za to sme nesmierne vďační. Lebo je úžasné vedieť, že v tejto dobe, v akej žijeme – že je taká uponáhľaná a každý myslí len na seba – že sa dokážeme tak zomknúť a podržať a navzájom sa podporiť. Pretože kopa blízkych ľudí to neurobila. Takže v tomto je to naozaj úžasné. Super je to v tom, že sa ani nepoznáme a chodia podporné maily a správy a to nás strašne drží. To je naozaj to, čo nám teraz veľmi pomáha. 

Topky.sk: Ako to vnímate, že sa vám snažia pomôcť úplne cudzí ľudia?

Mne to už dávno hovorili, že mám urobiť nejakú zbierku. Diskutovali sme o tom s manželom, lebo ja som nikdy nič neriešila bez neho. Vždy som sa ho opýtala, či s tým súhlasí a aký má na to názor, vždy sme sa rozprávali a on mi povedal alebo teda sme sa obaja zhodli, že nemáme z toho dobrý pocit, aby sme to robili my. Lebo predsa len sa stále nájde niekto, kto vás bude hodnotiť a kto si proste povie, že moderátorka tu ide prosiť o pomoc, keď oni si žijú, neviem, ako si žijú a tak ďalej. My sme to nechali tak, ale potom, keď s tým prišiel kamarát, tak sme si povedali, že dobre, tak to vyskúšajme. A boli sme naozaj veľmi prekvapení a v podstate stále z toho tak nejako sme. Je to úžasné, že ľudia stále niečo vymýšľajú a kontaktujú nás. A úžasné je, že to nie je len tá finančná stránka, že je to aj podpora alebo že niekto má s tým skúsenosti alebo niekde počul o nejakom lieku, doplnku a hneď nám o tom dávajú vedieť. Tak to je super, to je naozaj veľmi dobré. 

Topky.sk: Prostredníctvom zbierky by ste chceli vyzbierať 48 000 eur. Toľko by vlastne mala stáť liečba v zahraničí. To je dosť... 

Je to dosť. A človek proste neráta s nejakou takouto možnosťou. Keby to človek vedel, tak nedá mimoriadnu splátku na hypotéku, neprerábame byt – ešte pred tým, ako prišla malá – potom prišlo malé dieťa, čo tiež stojí peniaze a to nepatrím medzi mamičky, ktoré potrebujú mať všetko pre dieťa a všetko nové a všetko najdrahšie. V tomto som proste úplne iná. Ale napriek tomu sa človek nedokáže tak zabezpečiť... Keď toto prišlo, tak to bola naozaj rana. A potom, keď prišla možnosť, že by sa mohol ísť liečiť do zahraničia, tak to bolo super, ale videli sme sumu a že: aaaaha, a teraz čo... Len ľudia nelenili, má úžasných kamarátov, úžasných kolegov, ja mám úžasných rodičov, tak sa to tak nejako dalo, aby mohol vycestovať a je super, že ešte tie liečby prebiehajú a že to nejako vyskladáme a že to nejako dáme. 

Topky.sk: V čom spočíva manželova liečba v zahraničí? 

Ono je to založené na podpore imunity, takže ládujú doňho všetko možné, čo sa týka C-čka, D-čka, všetky tieto vitamíny, dostáva termoterapiu, čo je vlastne prehrievanie organizmu na úroveň horúčky – robia mu to lokálne a potom raz do týždňa aj celého tela, okrem hlavy. A plus by mal dostať 4 dávky dentrických buniek. Zatiaľ dostal dve. To tiež mu zoberú krv, v laboratóriu vyprodukujú tie bunky a dajú mu ich naspäť s tým, že by mali bojovať proti tým chorým. Zatiaľ to zvláda dobre... Tak raz mu je lepšie, raz horšie. Musíme veriť, že tu niečo existuje, aj keď vieme, že situácia je veľmi, veľmi vážna. Hovorím, že keď nezabrala chemoterapia, tak musíme siahnuť po inej liečbe a robiť všetko preto, aby sa to zvrátilo. 

Topky.sk: Držíme palce, nech to všetko zvládnete a nech je Dávid čoskoro zdravý...

Ďakujem, však má najväčšiu motiváciu, aká je. Máme malú dcéru a tá je celý on, takže... Ach, musí bojovať!


Zdrvujúca správa pre slovenskú moderátorku: Jej manžel podľahol rakovine! 


Rozhovor vznikol v piatok krátko pred pätnástou hodinou popoludní. To ešte moderátorka o obrovskej tragédii svojho života nevedela. Ako sa neskôr ukázalo, práve v tento deň Dávid bohužiaľ svoj boj o život prehral. Informácia o jeho smrti sa objavila v pondelok. „Chcem sa len ospravedlniť, ale ťažko sa mi rozpráva... Je to čerstvé a veľmi ťažké,“ povedala nám Habancová. Celej rodine ešte raz vyjadrujeme úprimnú sústrasť. 

 

Viac o téme: Lucia Forman Habancová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu