Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Skrúcaného naštval prezidentský »škandál« na Slávikovi: Teraz budem hovoriť ja!

Nevinná scénka s dvojníkom Ivana Gašparoviča odštartovala kauzu. Zobraziť galériu (6)
Nevinná scénka s dvojníkom Ivana Gašparoviča odštartovala kauzu.

BRATISLAVA - Toto nečakal! Štefan Skrúcaný (52) sa na Slávikovi 2012 stal súčasťou scénky s dvojníkom Ivana Gašparoviča. Zabávač pri tej príležitosti predniesol spolu s kolegom Michalom Hudákom (42) niekoľko dvojzmyselných narážok na adresu hlavy štátu. To však z pohľadu prezidentskej kancelárie humoristi nemali robiť. V Grasalkovičovom paláci sa totiž nestretli s pochopením. Práve naopak. Rozčúlená reakcia na seba nenechala dlho čakať. V nej hovorca verbálne zaútočil na Štefana Skrúcaného. A herec to nenechal bez povšimnutia.

Urazený štátnik! Podujatie Slávik 2012 vyvrcholilo oznámením absolútneho víťaza. Tento akt sa udial prostredníctvom scénky s dvojníkom Ivana Gašparoviča, ktorému kontrovali zabávači Michal Hudák a Štefan Skrúcaný. Humoristi predniesli na javisku niekoľko dvojzmyselných replík namierených najmä na brebty, ktoré sa v minulosti podarili našej hlave štátu. Diváci v hľadisku sa na nevinných fórikoch zabávali. Vtipné vsuvky oceňovali potleskom a výbuchmi smiechu.

Aktéri výstupu boli pozitívnymi reakciami potešení. Ani vo sne by im preto nenapadlo, aké to bude mať zo strany prezidentskej kancelárie následky. „Humor prezentovaný počas nedeľňajšieho Slávika bol na úrovni jeho autora. Prezidenta volilo milión 250-tisíc občanov a je to podstatne viac hlasov ako tých, ktoré získal Zlatý Slávik,“ uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač. „Nie som si istý, či by mal pán Skrúcaný vôbec čo moralizovať,“ dodal s tým, že naráža na udalosti z minulosti, ktoré však nechcel bližšie konkretizovať. A práve tento dodatok podľa našich zistení herca poriadne rozčaroval.

„Som veľmi prekvapený a je mi ľúto z niektorých reakcií. Najmä z reakcií ľudí, ktorí tento výstup nevideli a už mali utvorený názor, ako urážame hlavu štátu. Išlo pritom o neškodnú recesiu a milý dvojzmysel bežne používaný v kultivovaných satirických programoch,” povedal nám Štefan Skrúcaný.

Ohrádzať sa voči irónii a vyťahovať proti tomu súkromné hriechy je podľa neho naozaj prehnané. „Pociťujem to ako prvý výrazný nedostatok absencie satiry na Slovensku. Nepoviem, keby sme urážali ľudskú dôstojnosť alebo konkrétne politické kroky. Som šokovaný, že prezidentská kancelária vôbec reagovala na takúto mierumilovnú a nevinnú recesiu. Týmto tempom budeme smerovať k bieloruskému modelu,” vyhlásil, čím narážal na cenzúru a neslobodu slova v štáte na čele s Alexandrom Lukašenkom. „Dlhých dvadsať rokov sme na Slovensku robili oveľa údernejšiu satiru a za celý čas sa nám nestalo, že by z toho bola takáto - v úvodzovkách - kauza. Je to búrka v pohári vody,” dodal nechápavo.

V tejto súvislosti iste stojí za zmienku, že podobný žart už jednému humoristovi v minulosti prešiel. A to priamo v prítomnosti samotného Gašparoviča. Na otvorení nového golfového ihriska totiž Milan Lasica hlavu štátu vyzval: „Pán prezident, odpáľte!” Vtedy sa na dvojzmysle o odstrelení golfovej loptičky všetci bavili a v paláci z toho nerobili žiadnu vedu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu