Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pellegrini: Chceme pokračovať v sociálnych opatreniach, nedovolíme ich rušenie

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Smer-SD chce pokračovať v sociálnych opatreniach a nepripustí ich rušenie. Vyhlásil to volebný líder strany a premiér Peter Pellegrini na sobotňajšej programovej konferencii Smeru-SD v Banskej Bystrici. Z vianočného príspevku chce plnohodnotný 13. dôchodok, sľubuje benefity pre rodiny s deťmi a zlepšovanie postavenia ľudí v práci. Pellegrini hovorí aj o potrebe zlepšiť slovenské zdravotníctvo. V prejave volá tiež po národnom zmierení a rovnakých možnostiach pre každého občana.

Pellegrini zdôraznil, že Smer-SD je jedinou nespochybniteľnou sociálnou demokraciou na Slovensku. „Za Smer dnes hovoria jeho skutky, konkrétne opatrenia pre ľudí, ktoré dvanásť rokov zlepšovali ich každodenný život. Sme vypočítateľnou, demokratickou, stabilnou a ľavicovou stranou,“ podotkol. Kritizoval opozíciu, poukázal na jej hádky, jej navrhované riešenia označil za neuskutočniteľné.

Nesúhlasí so zámermi opozície zrušiť sociálne opatrenia presadené Smerom-SD. „Toto nie je cesta pre budúcnosť sociálneho štátu. Naopak, táto cesta by sociálny štát pochovala,“ uviedol. Upozornil aj na extrémistické sily. „Sľubujú poriadok a jednoduché riešenia, na hony smrdiace inšpiráciou vo fašistických režimoch,“ povedal Pellegrini. ĽSNS podľa jeho slov vo vedení Banskobystrického kraja už ukázala, že neplnia sľuby, pestujú rodinkárstvo a pre ich chyby prišiel kraj o eurofondy.

V súvislosti so zdravotníctvom povedal, že ho nepovažuje za zaostalé, poukázal na obnovu nemocníc. Zdôraznil ale potrebu lekárov. „Potrebujeme viac lekárov, pripravených ostať na Slovensku a zlepšovať slovenské zdravotníctvo. Už počas súčasnej vlády sa zvýšil počet študentov medicíny a som rád, že sa k rovnakému kroku zaväzujeme aj do budúcnosti,“ povedal.

V prípade prorodinných opatrení spomenul, že došlo k zvyšovaniu materskej, rodičovského príspevku, predĺženiu OČR, zaviedli sa obedy zadarmo. Tieto kroky podľa Pellegriniho výrazne pomohli rodinám s deťmi. „Musíme v tomto trende pokračovať, pretože Slovensko je vážne ohrozené demografickou krízou,“ zdôraznil.

Pellegrini upozornil aj na oblasť digitalizácie, klimatické zmeny a starnúcu populáciu. Svet sa podľa jeho slov mení a zmeny čakajú aj Slovensko. Môžu to byť podľa neho zmeny nezodpovedné, ktoré nebudú brať ohľad na ľudí a budú len pre úzku skupinu vyvolených a bohatých, alebo to budú zmeny zodpovedné, sprevádzané dlhodobou víziou Slovenska na desaťročia dopredu. „Je našou povinnosťou takúto víziu ponúkať a takúto zodpovednú zmenu Slovensku priniesť,“ povedal premiér, ktorý pri Smere-SD hovorí o zodpovednej zmene.

V prejave zdôraznil aj potrebu národného zmierenia. „Sme jeden národ a najsilnejší sme vždy vtedy, keď ťaháme za jeden povraz. A preto znovu povedzme, že chceme jednotné a zmierené Slovensko. Chceme sociálne spravodlivé Slovensko, ktoré posilňuje a upevňuje medzigeneračnú solidaritu. Chceme Slovensko, ktoré dokáže zabezpečiť dôstojnú jeseň života pre svojich seniorov a poctivé podmienky pre pracujúcich,“ uviedol Pellegrini. Volá aj po rovnakých možnostiach pre každého občana, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza. O spravodlivom Slovensku, kde pravidlá platia rovnako pre všetkých. „Chceme Slovensko, ktoré je bezpečnou domovinou pre svojich občanov,“ doplnil.

Viac o téme: DôchodokSociálne opatreniaRobert FicoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu