Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaputová opäť nepodpísala zákon predlžujúci volebné moratórium, obráti sa na Ústavný súd

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne nepodpísala zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý predlžuje zákaz zverejňovať výsledky prieskumov zo 14 na 50 dní pred voľbami. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Martina Goffová. Prezidentka už skôr avizovala, že novelu zákona napadne na Ústavnom súde SR a požiada o pozastavenie jeho účinnosti.

Poslanci Národnej rady SR v utorok prelomili veto prezidentky a novelu zákona opätovne schválili. Prezidentka namietala, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či na zhromažďovanie a šírenie informácií.


Čítajte aj: Bugár sa zastal Čaputovej, dať na ÚS zákaz prieskumov je správne: Danko potvrdil dohodu so Smerom


Čaputová už avizovala, že sa v súvislosti s novelou bezodkladne obráti na Ústavný súd SR a požiada o pozastavenie účinnosti právnej normy. Zákon by sa mal dotýkať už budúcoročných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 29. februára.

Zákaz zverejňovať výsledky prieskumov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Opozícia predĺženie moratória kritizovala, v parlamente ho schválili poslanci Smeru-SD, SNS, ĽSNS a pár nezaradených. Predseda Smeru-SD Robert Fico vyhlásil, že pokiaľ prezidentka napadne zákon na ústavnom súde, bude to nepochopenie politickej reality a dôkaz toho, že Čaputová je opozičná prezidentka.

Viac o téme: ZákonMoratóriumÚstavný súdZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu