Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stres z medializovanej kauzy: Súdna rada navrhuje disciplinárne stíhať sudkyne z Threemy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Súdna rada dnes napriek návrhu ministra Gábora Gála (Most-Híd) nepozastavila sudkyni Zuzane Maruniakovej výkon funkcie. Za návrh nehlasoval ani jeden člen rady, proti bolo 12 členov a piati sa zdržali hlasovania. Ako dôvod svojho zamietavého postoja v rámci k diskusie k návrhu členovia rady uviedli, že Maruniaková momentálne čerpá rodičovskú dovolenku, a tak funkciu nevykonáva. Šéf rezortu navrhol dočasne pozastaviť výkon funkcie sudkyni Zuzane Maruniakovej a aj Denise Cvikovej pre spojitosť z kauzou miliónových zmeniek.

Maruniaková rozhodovala v civilnom procese o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza a dala za pravdu podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Cviková podľa zverejnenej komunikácie z aplikácie Threema na celý proces právne dohliadala a bola aj v pojednávacej miestnosti pri vynesení rozsudku. Verdikt pritom padol na Okresnom súde Bratislava V, Cviková pôsobila na Okresnom súde Bratislava I. Spomínané sudkyne navyše prešli výberovým konaním v čase, keď na ministerstve pôsobila ako štátna tajomníčka Monika Jankovská. Niekdajšia nominantka strany Smer-SD si údajne vymenila s Marianom Kočnerom tisíce správ. Jankovská to však naďalej popiera.

Súdna rada dnes zároveň zobrala na vedomie správu komisie, ktorej úlohou je preverovať medializované informácie o sudcoch a ich možnom nezákonnom konaní vyplývajúcom z medializovaných komunikácii. Zároveň rada odobrila aj uznesenie, ktorým svojej predsedníčke odporúča podať návrh na disciplinárne stíhanie oboch sudkýň pre porušenie povinností sudcu.

Stres z medializovanej kauzy

Komisia vo svojej správe konštatuje, že Maruniaková ani Cviková dostatočne a dôveryhodne nevysvetlili okolnosti zmenkovej kauzy. Maruniaková podľa svojho stanoviska, ktoré uviedla komisii, zavolala Cvikovú na pojednávanie Okresného súdu Bratislava V z dôvodu, že bola vystresovaná z mediálne sledovanej kauzy a prítomnosť známej osoby ju upokojovala. Zdôraznila, že s Cvikovou sú kamarátky a navyše ju považuje za odborníčku v oblasti súdnictva. 

Cviková túto verziu pred komisiou potvrdila a dodala, že sa v minulosti takto zúčastnila aj ďalších pojednávaní na iných súdoch. Podľa predsedníčky komisie Eleny Berthotyovej však tvrdenia oboch sudkýň „vzhľadom na obsah medializovaných komunikácií a sled udalostí nepôsobí dôveryhodne“. Maruniaková podľa nej tiež nevysvetlila, prečo rozhodovanie v zmenkovej kauze uprednostnila pred prípadmi, ktoré jej boli pridelené skôr. Komisia tiež skonštatovala nezrovnalosti v procese výberu Maruniakovej na funkciu sudkyne.

Gál s návrhom uspel 

V prípade druhej sudkyne, ktorá figurovala v kauze miliónových zmeniek, Denisy Cvikovej dnes minister spravodlivosti Gábor Gál s návrhom na pozastavenie výkonu funkcie uspel. Jeho návrh totiž odobrili všetci prítomní členovia súdnej rady. Šéf rezortu navrhol dočasne pozastaviť výkon funkcie sudkyni Zuzane Maruniakovej a Denise Cvikovej pre ich spojitosť s kauzou miliónových zmeniek. V prípade Maruniakovej však neuspel, keďže čerpá rodičovskú dovolenku. Podľa viacerých členov rady to znamená, že funkciu momentálne nevykonáva. Ani jedna zo spomínaných sudkýň si verdikt rady neprišla osobne vypočuť.

Podľa právnej úpravy odobrenej na jeseň minulého roku môže šéf rezortu spravodlivosti navrhnúť pozastavenie výkonu funkcie sudcovi, ktorý nie je disciplinárne stíhaný. V prípade, že súdna rada tento návrh odobrí, sudcovi sa pozastavuje výkon na pol roka, pričom lehota môže byť predĺžená o ďalších šesť mesiacov. Niektorí členovia rady na zasadnutí kritizovali, že návrhy ministerstva na pozastavenie výkonu funkcie vychádzali len z medializovaných informácii o konaní sudkýň. Zástupca rezortu spravodlivosti argumentoval, že na rozdiel od špeciálnej komisie zloženej z členov súdnej rady, ktorá sa má zaoberať podozreniami v súvislosti so sudcami, nemalo ministerstvo prístup k spisom viacerých trestných vecí, v ktorých sa vedie trestné konanie.

Viac o téme: ZmenkySúd Zuzana MaruniakováDenisa Cviková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu