Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší súd stále čaká na nového predsedu: Proces voľby začína pripomínať výber ústavných sudcov

Predsedkyňa Súdnej rady SR Lenka Praženková
Predsedkyňa Súdnej rady SR Lenka Praženková (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR zostáva aj po pondelňajšej voľbe Súdnej rady SR bez nového šéfa. Proces výberu začína pripomínať minuloročnú obmenu Ústavného súdu SR, ktorá sa podarila uzavrieť až pri deviatom hlasovaní poslancov parlamentu. K zvoleniu jednej z dvojice Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová pritom nepomohlo ani premiérové verejné hlasovanie rady.

Bajánkovej chýbal jediný hlas, rozhodnúť mohol člen súdnej rady Miloš Kolek, ktorý však bol pri oboch kandidátkach proti. Podľa šéfa ministerstva spravodlivosti Gábora Gála (Most - Híd) ďalší neúspech nie je dobrou vizitkou pre samotnú súdnu radu. Emeritná sudkyňa z iniciatívy Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková sa domnieva, že kandidátky nepresvedčili dostatok členov súdnej rady svojimi víziami.

„To, že Najvyšší súd SR ostáva bez predsedu alebo predsedníčky, nie je dobrou vizitkou súdnej rady a už vôbec nie v tomto pre justíciu náročnom období, keď spoločnosť očakáva posilňovanie dôvery v súdnictvo viac, ako tomu bolo v minulosti. Od rady sa očakáva ráznejšie, rýchlejšie konanie a využívanie takých postupov, ktoré vyšlú jasný signál celej justícii, že sa tu niečo mení a mení sa k lepšiemu,“ reagoval šéf rezortu spravodlivosti na pondelňajšiu neúspešnú voľbu.

„Voľbe sme chceli pomôcť nastavením nového pravidla - prvýkrát sa na základe neho uskutočnila verejná voľba. Napriek tomu opäť nebola úspešná. Chcem aj napriek tomu vyzvať každého sudcu Najvyššieho súdu SR, ktorý spĺňa požiadavky, má v sebe manažérske aj justičné skúsenosti, aby sa prihlásil do ďalšej voľby. Marazmus v justícii sa musí skončiť. Najvyšší súd potrebuje mať svojho predsedu, súdnictvo potrebuje nádej,“ dodal minister.

„Opakované nezvolenie predsedu najvyššieho nasvedčuje hodnotovej rozdelenosti členov súdnej rady. Kandidátky v ostatnej voľbe získali takmer rovnaký počet hlasov ako v predchádzajúcej voľbe a neovplyvnilo to ani verejné hlasovanie. Každá z kandidátok predstavuje iné hodnotové nastavenie pre ďalšie fungovanie súdu a justície ako celku. Ani jedna z nich však nedokázala osloviť aspoň desať členov rady,“ uviedla Javorčíková.

Podľa Javorčíkovej v ďalšej voľbe zaváži, či sa prihlási niekto, kto svojou prezentáciou zaujme členov rady viac, ako doterajší kandidáti. „V ďalšej voľbe bude rozhodujúca účasť kandidáta, ktorý oslovi členov súdnej rady nielen svojou odbornosťou a efektívnym modelom správy súdu, ale aj svojou celkovou osobnostnou integritou a presvedčivosťou prispieť výrazne k očiste justície a zvýšeniu jej dôveryhodnosti,“ dodala emeritná sudkyňa.

Za Janu Bajánkovú hlasovala Katarína Pramuková, Erika Zajacová, Lenka Praženková, Marcela Kosová, Pavol Pilek, Martin Michalanský, Magdaléna Hromcová, Ján Burik a Ján Havlát. Za Soňu Mesiarkinovú hlasoval Pavol Žilinčík, Elena Berthotyová, Lajos Mészáros, Branislav Jablonka, Roman Huszár, Petra Príbelská, Viliam Pohančeník. Rozhodujúci hlas mohol v prospech Bajánkovej zariadiť Kolek, ale bol proti. Súdnu radu čaká štvrté hlasovanie v závere marca tohto roka.

Viac o téme: VoľbyPredsedaústavný sudcaNajvyšší súdSúdna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu