Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kočnerove správy pobúrili verejnosť: FOTO Reagujú politické strany, po lete prídu protesty

Kočnerove správy z aplikácie Threema prezrádzajú veľa Zobraziť galériu (5)
Kočnerove správy z aplikácie Threema prezrádzajú veľa (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Po sériách správ obvineného Mariana Kočnera z aplikácie Threema, ktoré najskôr prezentoval ako dôkazy prokurátor Ján Šanta počas procesu ohľadom zmeniek televízie Markíza, sa začína búriť nielen politická ale aj občianska spoločnosť. Iniciatíva Za slušné Slovensko ohlásila ďalšie protesty, ktoré prídu pravdepodobne a reagujú aj politické subjekty.

Kočnerova komunikácia poriadne rozbúrila vody na sociálnej sieti hlavne v stane iniciatívy Za slušné Slovensko. Tí zvolávajú na ďalšie protesty. "Z prepisu správ medzi Kočnerom a Zsuzsovou je jasné, že si Kočner pripadal ako kráľ s obrovskou mocou. Dnes je jasné, že takéto prirovnanie nie je ďaleko od pravdy. Kočner mal na linke predsedu vlády aj ministra vnútra a pomocou svojich nelegálne získaných informácii o mnohých pomocou vydierania výrazne ťahal za nitky," píše iniciatíva na sociálnej sieti spolu s výzvou na ďalšie protesty.

Kočnerove správy pobúrili verejnosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Za slušné Slovensko)

Situáciu na sociálnej sieti okomentoval aj brat zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak.

"Ja viem, je ťažké sa vyznať v zhluku informácií ale pevne dúfam, že toto už je dosť jasné každému. Zároveň je to aj jedna z posledných možností, zachovať si aspoň čiastočne dobré meno. Opätovne Vás prosíme, vystúpte z tohto zla, nenechajte túto špinu ďalej rásť, hovorte o tom medzi sebou, s rodičmi aj starými rodičmi," píše Jozef Kuciak v statuse.

Na margo rozhovoru o Monike Jankovskej už reagovala aj samotná štátna tajomníčka. „M.K. ani A.Z. vôbec nepoznám, nikdy som sa s nimi nestretla a ani som nebola sprostredkovane ani priamo v žiadnej komunikácii s týmito osobami. Absolútne odmietam akúkoľvek spojitosť s týmito osobami,“ píše v stanovisku Jankovská.


Klamstvá o stretnutí Kočnera s Bugárom? Na Maldivách podľa Threemy nedošlo len k pozdravu


Na komunikáciu reagujú politické subjekty

Nová strana Andreja Kisku Za ľudí zvolala na dnešný deň tlačovú konferenciu, kde budú okrem aktuálnych politických tém riešiť aj túto kauzu.

Na komunikáciu už zareagovala aj koalícia Progresívne Slovensko a Spolu. "Rozsah Kočnerovych prepojení na jeho generáciu politikov potvrdzuje, že potrebujeme ich výmenu, inak sa nikdy poriadne nevyšetria všetky kauzy napáchané za posledných 20 rokov. Boja sa nás, a boja sa právom, pretože nemôžu riskovať, že v politike bude dosť ľudí, ktorí sa nikdy nenechajú zatiahnuť do ich kšeftov a mafiánskych praktík. Chceme spraviť to, čoho sa Kočner a spol. boja najviac - definitívne jeho generáciu politikov vymeniť v parlamentných voľbách," popísala situáciu koalícia.

O spôsobe, akým Kočner komunikoval o aktuálnych politických témach už na sociálnej sieti hovorí aj volebý líder koalície PS/Spolu Michal Truban.

Kočnerove správy pobúrili verejnosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Politická strana Maďarské fórum vyzýva predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, aby vysvetlil spojenie s Marianom K. a prečo Most Híd konal v súlade s jeho záujmami. „Z dnes zverejnených dešifrovaných správ Mariana K. vyplýva, že Béla Bugár ako aj strana Most-Híd konali podľa požiadaviek človeka, ktorý je podozrivý z objednávky vraždy Kuciaka a jeho priateľky. Konali tak, aby chránili systém demontovaného právneho štátu a chránili ľudí v pozadí. Takéto konanie nebolo a nikdy nebude v záujme občanov," píše strana vo svojom stanovisku.

Svoje špecifické stanovisko v statuse zhrnul aj líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič. "Nakoniec sa ukázalo, že som mal pravdu a zradil," odkázal svojmu kolegovi Bugárovi v parlamente Matovič.

Kočnerove správy pobúrili verejnosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Matovič ďalej uviedol, že Bugárovi neveril „neuveriteľnú náhodu", že sa stretol akurát s objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Že to bolo akurát na druhej strane sveta, že to bolo akurát na jednom zo stoviek Maldivských ostrovov, že to bolo akurát v jednom z tisíciek maldivských hotelov, že to bolo akurát týždeň po vražde, že to bolo akurát s človekom, ktorému najviac záležalo na tom, aby mafia mohla vládnuť ďalej," dodal Matovič.

Kollárovci hovoria o chápadlách štátnej mafie

Ak sa potvrdí pravosť prepisu Kočnerovej komunikácie, tak podľa hnutia Sme rodina je to len ďalší dôkaz o tom, kde všade má chápadlá štátna mafia.

Reakciu poskytol aj Trubanov koaličný partner Miroslav Beblavý zo strany Spolu. "Béla Bugár aj Robert Fico by mali do 24 hodín jasne vysvetliť, prečo sa po vražde Jána a Martiny stretli a radili s Mariánom Kočnerom, alebo sa vzdať svojich funkcií," napísal Beblavý na sociálnej sieti.

Predseda SaS si myslí, že klamanie nie je rozdielom medzi staršou a novou generáciou politikov.

Kočnerove správy pobúrili verejnosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

S otázkou komunikácie boli už konfrontovaní aj členovia strany Most-Híd. "Viete, že pán Bugár musel prvýkrát prerušiť svoju dovolenku. Nie som ani pán Kočner a ani Zsuzsová, ale môžem vám povedať, že ešte ako verejný činiteľ som sa musel stretnúť s rôznymi ľuďmi. Veľakrát som nevedel, akí sú to ľudia. Bolo mi veľakrát nepríjemné, akí sú to ľudia. Mysleli si, že riadia zemeguľu. Všimol som si, že majú za potrebu svojim známym písať také veci, ktoré nie sú pravdivé. Bolo mi to veľakrát nepríjemné. Ja mu verím, je to dosť starý "pes"," povedal na dnešnej tlačovej konferencii strany Most-Híd člen predsedníctva Tibor Bastrnák.

V tejto situácii určite nie sme právny štát, tvrdí Kiska

Určite nie sme právny štát. Nemôžeme ním byť v situácii, keď tí, ktorí mali stáť pred súdom, sa na nás bezstarostne usmievali z drahých áut. Povedal to na dnešnej tlačovej besede líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska. „To, aký dáme prívlastok štátu, nechám na našich občanov," uviedol Kiska. Podľa neho je dnes Slovensko šokované zo zverejnenej komunikácie Mariana Kočnera, ktorý podľa medializovaných informácií komunikoval s Robertom Ficom, Robertom Kaliňákom či Bélom Bugárom. V súvislosti so stretnutím Bugára s Marianom Kočnerom na Maldivách Kiska povedal, že sám je zvedavý, ako to Bugár vysvetlí. Podľa neho je rozpor medzi tým, čo Bugár povedal a čo vyšlo z komunikácie Mariana Kočnera „V nás to vyvolalo veľké pochybnosti o tom, čo sa skutočne stalo," uviedol Kiska s tým, že je zvedavý, či sa stretli na Maldivách náhodou alebo nie. Podľa neho je dôležité, aby Slovensko viac neriadili gauneri, ale ľudia, ktorým na krajine záleží. "Je na nás, na demokratickej opozícii, na všetkých slušných ľuďoch, aby sa v parlamentných voľbách ozvali a ukázali, komu veria," dodal Kiska.

Mária Kolíková zmprípravného výboru strany Za ľudí povedala, že dnes sú v spoločnosti silné negatívne emócie. „V takejto situácii je dôvera v štátne inštitúcie podkopávaná. Je jasné, že Slovensko potrebuje nevyhnutné zmeny pre súdy, prokuratúru, ústavný súd," uviedla. Veronika Remišová z prípravného výboru strany je presvedčená, že táto situácia podkopáva základy štátu a bezpečnosť občanov. „Tu sa nejedná o kšefty, ale o ovplyvňovanie polície, súdov, politikov a stálo to dvoch mladých a nevinných ľudí život," povedala Remišová. Marian Kočner mal podľa nej pravdu, keď písal, že ak skončí Smer vo vláde, tak skončí aj on sám.

Juraj Šeliga na tlačovej besede vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a policajného prezidenta Milana Lučanského, aby urobili jasný verejný odpočet toho, čo robia pre to, aby polícia a prokuratúra neboli "prelezené Kočnerovými, Bödörovými kamarátmi". „Sme rok a sedem mesiacov od vraždy a stále nevieme, čo robia, aké sú očistné procesy," povedal Šeliga.

Reagovať bude aj samotný Béla Bugár, ktorý zvolal tlačový brífing na poludnie.

Viac o téme: ReakcieThreema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu