Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najviac hlasov za OĽaNO získal Peter Pollák: Vyrástol v osade, no nezlomilo ho to

Peter Pollák Zobraziť galériu (2)
Peter Pollák (Zdroj: Facebook/Peter Pollák)

BRATISLAVA – Najviac hlasov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti získal Peter Pollák. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré zaslal hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

„S výrazným náskokom získal najväčší počet krúžkov, čím dosiahol historický úspech a stáva sa tak prvým slovenským europoslancom rómskej národnosti,“ konštatuje OĽaNO. Pollák je podľa predstaviteľov hnutia veľmi cenným pozitívnym príkladom, najmä pre iné deti z osád. „Zvolenie Petra Polláka je dôkazom, že naši voliči majú odvahu postaviť sa čelom predsudkom a sme za to na nich patrične hrdí. Je to naša odpoveď slovenským náckom, ktorí opäť hovoria o menejcenných ľuďoch. Zvolením Petra Polláka Slovensko získalo šancu vymazať hanbu z úspechu fašistov,“ objasňujú predstavitelia hnutia.

ONLINE Eurovoľby 2019: Trpké slová kandidátov, neoficiálne výsledky sú pre niektorých fiaskom

Podľa nich je Pollák uznávaný odborník, ktorý má rešpekt tak u Slovákov, ako aj u Rómov. „Uznávajú ho v Európe. Je dobrý človek a má reálnu šancu zmeniť osud detí v osadách. Veríme, že z jeho pôsobenia v Európskom parlamente (EP) nebudú mať prospech len slovenskí Rómovia, ale aj celé Slovensko,“ dodávajú predstavitelia OĽaNO.

Najviac hlasov za OĽaNO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pollák bol na poprednom mieste kandidačnej listiny OĽaNO. V jeho prospech sa neskôr vzdal kandidatúry aj predseda hnutia Igor Matovič. Voľby do Európskeho parlamentu by podľa predbežných výsledkov vyhrala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/SPOLU). Odhaduje sa, že ich zisk by mohol byť zhruba 20 percent. Druhý Smer-SD by mal podľa neoficiálnych predbežných výsledkov získať okolo 15 percent.

Zisk strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) sa odhaduje na 12 percent. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa s 9,69 percenta podľa predbežných výsledkov umiestnilo na štvrtom mieste, s 9,6 percenta nasleduje strana Sloboda a Solidarita (SaS). Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by malo mať nad päť percent. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov. Oficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR dnes o 23:00.

Viac o téme: VoľbyOĽaNOPeter Pollák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu