Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voliť šiel aj 92-ročný Jozef: Pútavý životný príbeh, pred istou smrťou zachránil desiatky vojakov

92-ročný dôchodca Jozef Vaškeba.
92-ročný dôchodca Jozef Vaškeba. (Zdroj: TASR/ Ivan Kríž)

BRATISLAVA – Členom volebnej komisie v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa chcel byť pôvodne v sobotňajších eurovoľbách aj 92-ročný Jozef Vaškeba. Dôchodca sa mediálne zviditeľnil, keď v minulom roku neúspešne kandidoval v novembrových komunálnych voľbách za poslanca Vrakune.

Svoje 92. narodeniny oslávil vo štvrtok. "Bola zmena počasia a akosi ma rozboleli nohy," povedal Vaškeba. Dôchodca si nenecháva ujsť účasť na voľbách.

Sledujte s nami volebné dianie ONLINE počas celého dňa

Pútavý životný príbeh

V minulosti, od roku 1947 pracoval Vaškeba v Komisii pre dislokáciu pre umiestnenie kancelárií Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, bol aj učiteľom. V 70. rokoch pracoval na ministerstve pôdohospodárstva bývalej ČSSR ako riaditeľ hospodárskej správy.

Štyri roky pôsobil v Komisii pre pôdohospodárstvo RVHP v Moskve. Cez druhú svetovú vojnu počas Slovenského národného povstania zachránil skupinu 40 slovenských vojakov v okrese Levoča. Pred istou smrťou ich zachránil tak, že vojakov pred nemeckým guľometným hniezdom na križovatke v Spišskom Štvrtku bezpečne previedol cez lesnú cestičku, ktorú poznal.

Viac o téme: VrakuňaEurovoľby92-ročnýČlen komisie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu