Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Terorizmus nepozná hranice: Výbuch na svadbe si vyžiadal 63 mŕtvych a 182 zranených

Explózia nastala v západnej časti Kábulu, kde žije mnoho príslušníkov šiitskej menšiny Hazárov Zobraziť galériu (4)
Explózia nastala v západnej časti Kábulu, kde žije mnoho príslušníkov šiitskej menšiny Hazárov (Zdroj: SITA/AP Photo/Nishanuddin Khan)

KÁBUL - Najmenej 63 mŕtvych a 182 zranených si vyžiadal výbuch, ktorý v sobotu večer otriasol budovou v afganskom hlavnom meste Kábul, kde sa konala svadobná hostina. Oznámila to v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra.

Explózia nastala v západnej časti Kábulu, kde žije mnoho príslušníkov šiitskej menšiny Hazárov. Podľa afganských úradov išlo o dielo samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil v časti budovy, kde boli zhromaždení muži. Povstalecké hnutie Taliban zodpovednosť za útok odmietlo. Najnovší výbuch prerušil viac ako týždeň trvajúce obdobie pokoja v afganskej metropole.

FOTO Terorizmus nepozná hranice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nishanuddin Khan)

Pred desiatimi dňami radikálne hnutie Taliban použilo na tej istej ulici bombu uloženú v aute pri útoku namierenom proti afganským bezpečnostným silám. Bomba vtedy usmrtila 14 ľudí a zranila ďalších 145 - prevažne žien, detí a iných civilistov.

K útoku sa prihlásil Daeš

Odnož teroristickej organizácie Daeš v Afganistane sa prihlásila k zodpovednosti za výbuch na svadobnej hostine v Kábule, pri ktorom zahynulo v sobotu večer najmenej 63 ľudí.

Vo vyhlásení militantnej skupiny, zverejnenom v nedeľu na webovej stránke napojenej na Daeš, sa uvádzalo, že pakistanský bojovník Daeš túžiaci po mučeníckej smrti sa zameral na veľké stretnutie šiitov v afganskej metropole Kábul. Odnož Daeš vo vyhlásení napísala, že po samovražednom bombovom útoku na svadbe tam bola tiež odpálená bomba uložená v aute.

FOTO Terorizmus nepozná hranice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool)

FOTO Terorizmus nepozná hranice:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool)

Viac o téme: SvadbaVýbuchútok AfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu