Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Útok na hotel v Keni zmenil mesto na bojovú zónu: 14 mŕtvych, medzi obeťami sú cudzinci

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Senosi)

NAIROBI - Najmenej 14 ľudí prišlo o život pri utorkovom teroristickom útoku na luxusný hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi. Medzi obeťami sú aj jeden Brit a Američan, informovala agentúra Reuters.

K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku. Koordinovaná operácia militantov sa začala v utorok okolo 13.00 h SEČ odpálením nálože na parkovisku tamojšej banky a samovražedného atentátnika vo vstupnej hale hotela. V areáli sa následne dlhé hodiny odohrávali boje medzi ozbrojencami a príslušníkmi kenských špeciálnych jednotiek.

VIDEO Útok na hotel
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Brian Inganga)

VIDEO Útok na hotel
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

Kenský minister vnútra Fred Matiang'i po ôsmich hodinách od začiatku útoku uviedol, že bezpečnostné zložky obsadili už všetky budovy a že vykonávajú už len "začisťovacie" operácie. Aj po 11 hodinách sa však z areálu stále ozývala streľba a výbuchy.

Pracovník nairobskej márnice Chiromo pre agentúru Reuters potvrdil, že tam priviezli 15 obetí útoku, medzi ktorými boli aj jeden Brit a Američan. Ďalší 11 boli občania Kene. Zvyšných dvoch mŕtvych sa zatiaľ nepodarilo identifikovať, keďže nemali pri sebe preukazy totožnosti. Podľa citovaného pracovníka sa očakáva privezenie ešte ďalších tiel. Podľa vyhlásenia aš-Šabábu si útok vyžiadal až 47 mŕtvych. 

VIDEO Útok na hotel
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Security Camera Footage via AP)

Prezident vyhlásil operáciu za ukončenú

Kenský prezident Uhuru Kenyatta oznámil, že utorkový útok na hotelový komplex v Nairobi neprežilo 14 ľudí. Zároveň vyhlásil operáciu na zabezpečenie komplexu za ukončenú. "Všetci teroristi boli zneškodnení," uviedol prezident v televíznom príhovore. Presný počet útočníkov ale neprezradil.

Kenyatta uviedol, že bezpečnostné zložky počas operácie evakuovali viac ako 700 ľudí. Okrem iného tiež vyzval Keňanov, aby sa "bez obáv vrátili do práce". Krajina je podľa neho bezpečná pre občanov aj návštevníkov. Úrady budú "neúnavne prenasledovať" osoby, ktoré sú zodpovedné za financovanie, plánovanie a vykonanie útoku, vyhlásil tiež Kenyatta.

VIDEO Útok na hotel
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Muchucha)

VIDEO Útok na hotel
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

Udalosť podľa agentúry AP pripomenula mnohým Keňanom útok teroristov vyzbrojených samopalmi a granátmi na obchodné centrum Westgate Mall v Nairobi, pri ktorom prišlo v roku 2013 o život 67 ľudí. K zodpovednosti zaň sa taktiež prihlásila skupina aš-Šabáb. Rukojemnícka dráma v Nairobi vtedy trvala štyri dni.

Viac o téme: HotelStreľbaBombaútok KeňaAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu