Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Útok islamistov v hlavnom meste Somálska: Zomrelo najmenej 11 ľudí, takmer 20 ranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Najmenej 11 ľudí zahynulo a 15 utrpelo zranenia pri sobotňajšom útoku militantov z extrémistickej organizácie aš-Šabáb na komplex vládnych budov v somálskej metropole Mogadišo. Medzi obeťami je aj námestník ministerstva práce a sociálnych vecí, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje.

Polícia uviedla, že pred komplexom vybuchla najprv nálož. Skupina štyroch ozbrojencov následne vnikla do budovy, v ktorej sa v tom čase nachádzali zamestnanci. Pri zásahu bezpečnostných zložiek boli všetci útočníci zabití. O život prišlo aj niekoľko policajtov. Extrémistickú skupinu aš-Šabáb napojenú na teroristickú sieť al-Káida sa podarilo v roku 2011 z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt. Jej príslušníci — odhaduje sa, že ich je približne 5000-9000, však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

V posledných mesiacoch podnikli na pozície militantov z hnutia Aš-Šabáb niekoľko náletov aj Spojené štáty. V Mogadiše zahynulo v marci najmenej 20 ľudí pri bojoch extrémistov s bezpečnostnými zložkami, ktoré trvali takmer 24 hodín. Extrémistická organizácia aš-Šabáb sa prihlásila aj k zodpovednosti za výbuch bomby v aute, pri ktorom prišli 7. marca o život najmenej štyria civilisti.

Viac o téme: útok SomálskoMogadišoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu