Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší samovražedný útok v Turecku: Toto je päť obetí atentátu!

Ďalší samovražedný útok v Turecku Zobraziť galériu (7)
Ďalší samovražedný útok v Turecku (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Traja Izraelčania a jeden Iránec zahynuli pri dnešnom samovražednom bombovom útoku v rušnej nákupnej štvrti Istanbulu. Piatou obeťou je atentátnik. Oznámili to televízia CNN Türk a denník Hurriyet.

Turecký minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu informoval, že zranenia utrpelo 36 ľudí, z toho je 12 cudzincov a jedno dieťa. Sedem zranených je v kritickom stave.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v nemocniciach je hospitalizovaných šesť Izraelčanov, jeden Nemec, jeden Islanďan, jeden Iránec, dvaja občania Írska a jedna osoba z Dubaja.

Guvernér Istanbulu Vasip Šahin neskôr podľa agentúry Anatólia povedal, že zranených cudzincov je 24.

Ďalší samovražedný útok v
Zobraziť galériu (7)

Samovražedný útočník sa odpálil pred vládnou budovou na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi), kde sa nachádza množstvo obchodov, kaviarní a sídel zahraničných konzulátov. V čase explózie - okolo 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) - bola situácia na dva kilometre dlhej ulici, zvyčajne plnej nakupujúcich, turistov a pouličných umelcov, pomerne pokojná.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale v provládnych médiách sa spomína tzv. Daeš, resp. zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK).

Nemenovaný turecký predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že atentátnik mal v úmysle odpáliť sa na rušnejšom mieste, ale urobil tak skôr, pretože sa bál polície.

Ďalší samovražedný útok v
Zobraziť galériu (7)

V súvislosti s dnešným útokom v Istanbule vyzvalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí svojich občanov, ktorí sú v Turecku, aby vo veľkých mestách podľa možnosti nevychádzali z hotelov a boli ostražití. Z dôvodu "konkrétnej teroristickej hrozby" Nemecko uzatvorilo 17. a 18. marca svoje veľvyslanectvo v Ankare a konzulát v Istanbule.

Guvernér Istanbulu Vasip Šahin uviedol, že samovražedný útočník sa odpálil pred vládnou budovou na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi), kde sa nachádza množstvo obchodov, kaviarní a sídel zahraničných konzulátov. 

Ďalší samovražedný útok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Bol to naozaj mohutný výbuch. Na miesto incidentu prišla polícia a celú oblasť uzavrela," uviedol Sýrčan pracujúci v miestnom mäsiarstve, ktorý bol svedkom výbuchu. Podľa agentúry Dogan medzi 20 zranenými, z ktorých traja sú vo vážnom stave, sú najmenej štyria izraelskí občania. 

V súvislosti s dnešným útokom v Istanbule vyzvalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí svojich občanov, ktorí sú v Turecku, aby vo veľkých mestách podľa možnosti nevychádzali z hotelov a boli ostražití.  

Ďalší samovražedný útok v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Najnovší samovražedný útok prišiel v čase, keď sa Turecko spamätáva zo šoku po mohutnom bombovom útoku, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo minulý týždeň 37 ľudí. Pri podobnom incidente zahynulo v Ankare vo februári 30 ľudí a januárový útok v Istanbule si vyžiadal životy 12 turistov.

Viac o téme: Samovražedný útokTureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu