Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stalo sa Belgicko baštou teroristov v Európe? Toto sú dôvody, pre ktoré sa im darí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Obydlie údajného strojcu parížskych teroristických útokov a jedného zo samovražedných atentátnikov stoja v bruselskej štvrti Molenbeek len niekoľko blokov od seba. Po sérii útokov z posledných rokov, ktoré sú spojené s touto časťou belgickej metropoly, sa podľa AP ponúka kľúčová otázka: Prečo práve Belgicko?

Kým v Bruseli zasahovali proti teroristom, ľudia sa dobre bavili: FOTO, ako vybabrali so strachom

Malý národ známy vďaka svojmu pivu, čokoláde a komiksovému hrdinovi Tintinovi si teraz získava zlú povesť kvôli islamistickému extrémizmu a ľahko dostupným ilegálnym zbraniam.

Belgicko má v Európe ústredné postavenie. Na hraniciach sa nevykonávajú takmer žiadne kontroly, hovorí sa tu rovnakým jazykom ako vo Francúzsku, ktoré je terčom džihádistov. Politická rozpoltenosť medzi francúzsky a holandsky hovoriacim obyvateľstvom krajiny navyše zapríčinila, že byrokracia v oblasti justície a bezpečnosti rozbujnela. V Belgicku existuje komplikovaná sieť úradov, ktorá bráni účinnému boju s extrémizmom, píše AP.

Stalo sa Belgicko baštou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Musíme toho robiť viac a musíme to robiť lepšie," uviedol premiér Charles Michel vo štvrtok pred poslancami, keď ohlasoval balík opatrení pre boj s islamistickým extrémizmom.

Výzvy na navýšenie počtu sudcov a policajtov zaznievajú v Belgicku už roky. Zmeny sú ale pomalé a to kvôli sporom jednotlivých politických táborov aj úsporným opatreniam. Kvôli roztrieštenej komunálnej správe v Bruseli i celého belgického súdneho systému vznikajú často pri riešení bezpečnostných problémov spory o vecnú i územnú príslušnosť. Zločinci navyše využívajú otvorené európske hranice, a pôsobia tak často v niekoľkých krajinách naraz, čo policajti na rozdiel od nich nemôžu.

Prečo je Belgicko pre teroristov také príťažlivé, sa zdá byť jasné.

"Obzerajú sa po miestach, kde by sa mohli ľahšie skryť pred svojimi protivníkmi," hovorí Edwin Bakker, riaditeľ Strediska pre výskum terorizmu a protiteroristického boja na univerzite v Leidene.

Stalo sa Belgicko baštou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Abdelhamida Abaaouda, Belgičana, ktorý je považovaný za strojcu atentátov v Paríži, zabili v stredu pri razii na predmestí Saint-Denis. Belgicko a Francúzsko stále pátrajú po Francúzovi Salahovi Abdeslamovi, ktorý dlhodobo žil v Bruseli. Obaja muži vyrástli v chudobnej štvrti Molenbeek a ich rodinné domy stoja len pár krokov od miestnej policajnej stanice. Abdeslamov brat Brahim sa odpálil pri samovražednom útoku. Bilal Hadfi, ďalší samovražedný atentátnik z Paríža, tiež žil v Bruseli.

Až do roku 2006 malo Belgicko v porovnaní so zvyškom Európy veľmi liberálne zákony o zbraniach. Do belgického podsvetia sa navyše dostal rad zbraní používaných v 90. rokoch počas vojen na Balkáne. Na miestne ministerstvo spravodlivosti navyše ťažko dopadli úsporné opatrenia, ktoré ho zanechali neschopné účinne zasiahnuť pri koreňoch problému.

Stalo sa Belgicko baštou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"V Bruseli je pomerne jednoduché dostať sa k ťažkým zbraniam," hovorí Brice De Ruyver, profesor kriminológie z univerzity v Gente, ktorý v rokoch 2000 až 2008 pôsobil ako poradca belgického premiéra pre otázky bezpečnosti. Postih ilegálneho obchodu so zbraňami sa podľa neho príliš dlho zanedbával. "A keď už máte zlú povesť, ťažko sa jej zbavujete," hovorí.

Brusel je jednou z 19 obcí Bruselského regiónu a má šesť policajných obvodov, čo podľa AP dlhodobo narúša fungovanie mesta. Belgická metropola má pritom len o niečo málo viac ako milión obyvateľov. Napríklad americký New York má na 8,4 milióna obyvateľov päť častí a je jediným policajným obvodom. Rad obcí bruselského regiónu bol v minulosti baštou socialistov alebo liberálov a nechcel byť pohltený ústrednou správou Bruselu. Napriek úsiliu, ktoré viedlo k zníženiu počtu policajných obvodov z 19 na šesť, považujú mnohí v čase, keď je potrebné jednotne bojovať proti extrémizmu, súčasný stav za anachronizmus.

"Talent a ľudská sila je v obvodoch nerovnomerne rozložená," hovorí De Ruyver. "Chýba hlavne tam, kde ich potrebujeme najviac, zvlášť v Molenbeeku," dodáva.

Extrémistická ideológia mohla v Bruseli prekvitať okrem iného kvôli nezáujmu polície. Vodca islamistickej radikálnej skupiny Sharia4belgium (Šaría pre Belgicko) riadil po roky jednu z najmocnejších európskych organizácií, ktoré regrutujú bojovníkov do Sýrie. Za vedenie teroristickej skupiny bol na 12 rokov do väzenia ale odsúdený až tento rok. "Sharia4belgium bola schopná beztrestne pôsobiť až príliš dlho," hovorí De Ruyver.

Približne 200 osôb skončilo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Michel sľúbil tvrdo zasiahnuť proti mešitám hlásajúcim radikálne názory. Ich vplyv sa ale začal šíriť hlavne kvôli neúspešnej integrácii viac než 650.000 belgických moslimov, píše AP. "Časť populácie žije na okraji spoločnosti a nemá kontakt so zvyškom obyvateľstva," hovorí starostka Molenbeeku Françoise Schepmansová. "Dopustili sme to," priznáva.

Slabým miestom Belgicka je v tomto smere podľa mnohých jazykové rozdelenie krajiny. Celkom 6,5 milióna ľudí žijúcich v severnej oblasti Flámska hovorí holandsky, 4,5 milióna ľudí na juhu krajiny vo Valónsku hovorí francúzsky. Oba regióny pritom požívajú značnú mieru autonómie, ktorá je považovaná za jedinú možnosť, ako udržať dvojjazyčnú krajinu pohromade. Snaha nerozhnevať svojho partnera z druhej časti krajiny ale často vedie k úplne neefektívnemu rozhodovaniu. "Je to nočná mora," opisuje Bakker jazykové bariéry medzi štátnymi úradmi, ktoré majú na starosti bezpečnosť a justíciu.

Viac o téme: Belgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu