Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ESĽP po rokoch rozhodol: Zákaz nosenia moslimskej šatky neporušil úradničkine práva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Sudcovia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) dnes jednohlasne potvrdili, že rozhodnutie Francúzska z roku 2000 neobnoviť pracovnú zmluvu sociálnej pracovníčke v nemocnici, ktorá sa odmietla vzdať nosenia moslimskej šatky, neporušilo jej ľudské práva.

Christiane Ebrahimianová pracovala na psychiatrickom oddelení verejnej nemocnice v meste Nanterre. A dozvedela sa, že príde o prácu, pretože sa pacienti ponosovali, že si odmieta dať dolu z hlavy moslimskú šatku. Francúzska sekulárna ústava zakazuje zamestnancom verejnej správy dávať pri výkone práce akýmkoľvek spôsobom najavo svoje náboženské presvedčenie.

Tento zákaz sa odvtedy rozšíril aj na školopovinné deti a dokonca aj rodičov, ak sprevádzajú triedu na školskej akcii, pripomenula tlačová agentúra AP. Zákaz moslimskej šatky, ktorý bol vo Francúzsku oficiálne uzákonený v roku 2004, zakazuje nosiť "viditeľné" náboženské symboly. Jeho prijatím vznikla vo Francúzsku roztržka s tamojšou moslimskou komunitou, ktorá je najväčšia v Európe, informovala AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu