Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo Francúzsku zadržali neznámeho kazateľa, Belgicko má ďalšieho obvineného teroristu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOULOUSE - Príslušníci francúzskych policajných jednotiek osobitého určenia zadržali dnes pri rozsiahlej akcii v okolí Toulouse tzv. Bieleho emira, muža, ktorý bol pravdepodobne duchovným otcom nedávnych teroristických útokov z Paríža.

Polícii dôverne známy "kazateľ nenávisti" - imám francúzskeho občianstva pochádzajúci zo Sýrie Olivier Corel - je považovaný podľa francúzskych elektronických médií za salafistu a mentora džihádistov. 

Fabiena Claina, jedného z imámových chránencov a muža blízkeho inému radikálovi z Toulouse, viacnásobnému vrahovi Mohamedovi Merahovi, identifikovali bezpečnostné zložky ako človeka, ktorý sa po nedávnych útokoch z Paríža prihlásil k zodpovednosti za ne v mene IS. 

Na akcii, ktorá viedla k zadržaniu tzv. Bieleho emira, sa zúčastnilo v jeho bydlisku - obci Artigat asi 60 kilometrov južne od Toulouse - okolo 60 policajtov, obrnené vozidlá, ako aj posádky dvoch vrtuľníkov. 

Belgické úrady obvinili piateho podozrivého z účasti na útokoch v Paríži

Belgická federálna prokuratúra dnes v oficiálnom komuniké oznámila, že obvinila v poradí už piatu osobu z účasti na "teroristických útokoch".

Prokuratúra spresnila, že obvinili jednu z trojice osôb, zadržaných počas série pondelňajších policajných razií v Bruseli a v meste Liege. 

Obvinenia sa týkajú účasti na akciách teroristickej skupiny a na vraždách súvisiacich s terorizmom a podľa agentúry DPA majú spojitosť s parížskymi útokmi. Boli vznesené na podnet vyšetrovateľov špecializovaných na boj s terorizmom. 

Federálny úrad prokurátora médiám odmietol prezradiť totožnosť piatej obvinenej osoby. Bezprostredne nebolo jasné ani to, či ide o muža alebo o ženu. 

Belgické úrady tak evidujú už päť osôb vo vyšetrovacej väzbe, ktoré sú spájané s útokmi v Paríži z 13. novembra. 

Televízna stanica RTBF uviedla, že podpredseda belgickej vlády a minister zahraničných vecí Didier Reynders v rozhovore pre americkú televíziu ABC priznal, že bezpečnostné zložky pátrajú na území Belgicka po asi desiatich ďalších teroristoch, ktorí zrejme vlastnia strelné zbrane a bomby.

Viac o téme: FrancúzskoToulouse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu