Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Boko Haram masovo vraždil: Falošné cestné kontroly zastrelili vyše 140 ľudí!

Útoky radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram Zobraziť galériu (3)
Útoky radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram (Zdroj: SITA)

MAIDUGURI – Najmenej 142 ľudí zabili minulý týždeň v severovýchodnej Nigérii ozbrojenci z islamskej extrémistickej skupiny Boko Haram. Informovali o tom miestne úrady, ktoré dnes citovala agentúra AFP.

 Útok sa odohral v štáte Borno v utorok, ale mŕtvych začali miestne bezpečnostné sily nachádzať až v nasledujúcich dňoch. Počet obetí ešte nemusí byť konečný .

Ozbrojenci z Boko Haram, oblečení do vojenských uniformách, podľa výpovedí svedkov postavili falošné cestné kontroly a na nich strieľali tých cestujúcich, ktorí boli zo štátu Borno; ostatných nechali prejsť. Zapálili aj rad domov v okolitých dedinách. Motív útoku nie je zatiaľ známy, ale Boko Haram pravidelne vykonáva "trestné výpravy" proti obyvateľom, ktorí vytvárajú skupiny domobrany a pomáhajú armáde.

 Ide už o niekoľký podobný útok v severovýchodnej Nigérii v poslednej dobe. Zvyšujúci sa počet obetí vyvoláva pochybnosti ohľadne účinnosti vojenskej akcie, ktorá sa snaží štyri roky trvajúce povstanie Boko Haram rozprášiť. Ozbrojencov, ktorí bojujú za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimskom severe Nigérie, sa síce armáde podarilo vytlačiť z miest, ale útoky islamistov sa tým len presunuli do odľahlejších vidieckych oblastí.

V rámci boja proti islamistom nechali úrady odpojiť telefónnu sieť v štáte Borno. Armáda tento krok zdôvodnila tým, že zabráni islamistom koordinovať útoky. Rad ľudí ale uvádza, že odpojenie telefónov znemožňuje privolať pomoc armády v prípade útoku. Komplikuje aj prenos a overovanie informácií.

Ozbrojenci začiatkom tohto roka uviedli, že od roku 2009, kedy začal boj proti vláde, zabili najmenej 3600 ľudí. Skutočná bilancia je ale pravdepodobne omnoho vyššia. Nigéria je najväčším africkým producentom ropy a najľudnatejšou krajinou kontinentu. Jej územie je zhruba rozdelené medzi prevažne moslimský sever a kresťanský juh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu