Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Masaker na internáte: Militanti zabili najmenej 43 ľudí

Útoky radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram
Útoky radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram (Zdroj: SITA)

DAMATURU - Ozbrojenci z nigérijskej islamistickej skupiny Boko Haram zabili v noci z pondelka na utorok najmenej 43 ľudí, keď napadli internátnu školu v meste Buni Yadi v severovýchodnom štáte Yobe.

Militanti do budovy nahádzali výbušniny, niektorých žiakov postrieľali a rozsekali a potom školu aj s internátom podpálili, takže veľa študentov zhorelo. "Niektoré telá boli spálené na popol," povedal policajný dôstojník Sanusi Rufai. „Doteraz zo školy doniesli 43 tiel, ležia v márnici,“ povedal zdroj pod podmienkou anonymity.

Islamistická skupina Boko Haram, ktorá v preklade znamená Západné vzdelávanie je hriešne, odštartovala povstanie proti vláde v roku 2009 a odvtedy prišli o život už tisíce ľudí. Armáde sa síce povstalcov podarilo vytlačiť z niektorých oblastí, útoky proti obyvateľstvu však pokračujú a vláda čelí kritike, že jej snahy o potlačenie islamistov sú nedostatočné. Vládna ofenzíva okrem toho viedla k odvetám zo strany Boko Haram. V poslednej dobe militanti útoky opäť zintenzívnili a len minulý týždeň pri nich prišlo o život najmenej 200 ľudí. Yobe je pritom jeden z najzasiahnutejších štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu