Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bin Ládin mal v areáli domu farmu: Choval aj kravy!

Bin Ládinova vila v Abbottabáde Zobraziť galériu (2)
Bin Ládinova vila v Abbottabáde

ABBOTTABÁD - Tri ženy, desiatka detí, stovka sliepok, dve kravy a niekoľko králikov - toto všetko podľa agentúry AFP tvorilo najbližšie okolie zlikvidovaného vodcu teroristickej siete Al-Kájda Usámu bin Ládina, ktorého v pondelok na usadlosti v pakistanskom Abbottábáde zastrelilo americké komando.

Na amatérskom videozázname, ktorý mobilným telefónom zhotovil jeden pakistansky vojak, je vidieť vajcia v kuchynskom dreze; ide zrejme o posledný zber vajec od kŕdla sliepok v držbe bin Ládinovej rodiny.
    

Trojpodlažnú stavbu obývalo asi dvadsať ľudí, ktorí tvorili spoločnosť najhľadanejšiemu mužovi na svete. Päť z nich bolo pri operácii amerického komanda zabitých - samotný bin Ládin, jeden z jeho synov, dvaja strážcovia prezývaný Kuvajťania a jedna žena.
    

Nahrávka urobená v utorok ešte predtým, než armáda po pondelkovom útoku úplne vypratala celý dom, dáva predstavu o každodennom živote malej komunity, ktorú organizovali pakistanskí strážcovia Tárik s Aršadom. Obaja bratia sa narodili v Kuvajte, odtiaľ získali svoju prezývku. Tam tiež nadviazal ich otec priateľský vzťah s bin Ládinom.
    

Vybavenie domu bolo skromné. V záhrade v tieni vysokých betónových múrov a urastených topoľov bin Ládinovci chovali "dve kravy, psov a viac než stovku sliepok", vypočítal obyvateľov zo susedstva Kásim Muhammad.
    

Ďalšiemu susedovi, Zararovi (14) sa podarilo raz nakrátko do areálu vstúpiť. "Videl som dve ženy, ktoré hovorili po arabsky a dali mi ako darček králika."
    

Jediný muž, ktorý smel občas do záhrad vstupovať, bol Kásimov otec Šamríz Muhammad. Jeho úlohou bolo kŕmiť zvieratá a pomáhať s pestovaním zemiakov, karfiolu a fazule, ktorej úrodná pôda hojne poskytovala.
    

Bin Ládinovu farmu by bolo možné označiť za "bio", keby Šamríz, rovnako ako ostatné mestskí pestovatelia, nemal vo zvyku striekať pesticídmi. Muž bol ako dôležitý svedok po akcii zatknutý, ale už v piatok bol prepustený a z mesta odišiel.
   

 Zvierat sa pakistanská armáda zabavila. Kravy boli zrejme poslané na neďaleké farmy a kurčatá boli podľa miestnych pravdepodobne zjedené. Zahalený tajomstvom zostáva len osud králikov, napísala AFP.
   

 Podľa niektorých zdrojov blízkych extrémistickým kruhom mal bin Ládin vážne choré obličky a musel využívať lekársku starostlivosť. Lenže podľa susedov do vily žiadny pravidelný návštevník nechodil.
    

Medzi tými, ktorí prežili, boli tri teroristove manželky a ich deti. Pri výsluchu najmladšia z manželiek Amal, 29 ročná Jemenka, uistila, že jej o 25 rokov starší manžel v poslednej dobe "nebol ani zoslabnutý, ani krehký". Uprostred svojej zeleninovej záhrady v Abbottábáde sa šéf Al-Kájdy úspešne staral o svoje vlastné prírodné liečivo, predovšetkým o melóny, povedala mladá žena.
    

Pakistanské úrady teraz ale majú starosti, čo urobiť s bin Ládinovými manželkami a jeho deťmi. Všetci sú zatiaľ kvôli výsluchom zadržiavaní, ale žiadna krajina nepožiadala o ich vydanie. Pakistanskí predstavitelia naznačili, že by všetci mohli byť vrátení do krajín svojho pôvodu.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu