Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bin Ládin bol v Al-Kájde dôležitejší, ako sa myslelo

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Z materiálov nájdených v objekte, kde sa ukrýval a bol zabitý šéf Al-Kájdy Usáma bin Ládin, vyplýva, že zakladateľ tejto teroristickej siete hral významnú úlohu pri plánovaní a riadení útokov Al-Kájdy a jej odnožou a buniek v Jemene a Somálsku. V piatok to podľa agentúry AP uviedli nemenovaní americkí činitelia.

Dáta získané v bin Ládinovom poslednom úkryte v pakistanskom Abbotábádu vraj posilňujú domnienky, že šéf Al-Kájdy sa na riadenie operácií a bojovníkov Al-Kájdy podieľal viac, ako sa v posledných desiatich rokoch občas myslelo.


Podľa nemenovaného zdroja z oblasti obrany bola bin Ládinovou hlavnou prioritou vlastná bezpečnosť. Zrejme bol však oveľa aktívnejší, pokiaľ išlo o strategické vedenie odnoží a buniek v Jemene a Somálsku. Získané informácie potom ukazujú, že velitelia Al-Kájdy a ďalší predstavitelia ozbrojeného odboja sú rozmiestnení na celom území Pakistanu, nie len v hraničných oblastiach.


Vedľa bin Ládina boli v dome v Abbottábádu neďaleko pakistanskej metropoly zabití ďalší štyria ľudia. Americké komando potom v objekte zabavilo počítače, DVDčka a písomné dokumenty z domu, v ktorom sa bin Ládin ukrýval asi šesť rokov.


Podľa skorších oznámení z nájdených údajov ďalej vyplýva, že Al-Kájda zvažovala útoky proti vlakom v Spojených štátoch, údajne pri príležitosti tohtoročného 10. výročia atentátov z 11. septembra 2001. Americkí Protiteroristickí experti sú však presvedčení, že išlo len o úvahy, a že prípravám na takýto útok nič nenasvedčuje.


Podľa činiteľov možno čakať, že úrady nové zatiaľ neuverejnené bin Ládinové nahrávky a záznamy z jeho pakistanskej skrýše poskytnú verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu