Piatok31. máj 2024, meniny má Petrana, Petronela, Nela, zajtra Žaneta

Apači žiadajú ospravedlnenie za krycie meno Geronimo pre bin Ládina

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

ALBUQUERQUE - Indiánsky kmeň Apačov vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby sa oficiálne ospravedlnil za použitie krycieho mena Geronimo pre lídra al-Káidy Usámu bin Ládina.

Náčelník Jeff Houser o ospravedlnenie požiadal v liste, ktorý prezidentovi poslal v utorok. Podľa Housera kmeň s nadšením prijal správu o bin Ládinovej smrti. Nadšenie sa však zmenilo na hnev, keď vyšlo najavo, že teroristu pre potreby víkendovej vojenskej operácie pomenovali podľa legendárneho bojovníka kmeňa z Oklahomy. Prirovnávanie Geronima alebo iného predstaviteľa pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky s "masovým vrahom a zbabelým teroristom" je podľa Apačov bolestivé a urážlivé.
      

Krycie meno Geronimo zrejme zvolili pre bin Ládinovu schopnosť unikať, píše denník The Telegraph. Geronimovo dlhoročné unikanie pred americkými vojakmi dalo vzniknúť legendám, že dokáže kráčať bez stôp a prežiť postrelený. Viac ako storočie pred tým, ako bin Ládin unikol z jaskynného komplexu Tora Bora v Afganistane, podobný kúsok sa podaril aj Geronimovi v Novom Mexiku. So svojou skupinou vstúpil do jaskyne s jedným viditeľným vchodom, kde naňho vojaci márne čakali.
      

Geronima (1828-1909) prenasledovalo viac ako 5000 vojakov. Na rozdiel od bin Ládina sa náčelník Apačov v roku 1886 nakoniec vzdal. Neskôr prijal kresťanstvo, stal sa celebritou a v roku 1905 pochodoval v inauguračnom sprievode pre prezidenta Theodora Roosevelta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu