Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ázia si pripomína 15. výročie katastrofy: Ničivé cunami vtedy zabilo štvrť milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

JAKARTA - Tisíce ľudí v juhovýchodnej Ázii si vo štvrtok rôznymi smútočnými podujatiami a obradmi pripomenuli pamiatku takmer 230.000 obetí ničivého cunami v Indickom oceáne z roku 2004. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mohutné zemetrasenie v Indickom oceáne nastalo 26. decembra 2004 o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ). Otrasy na severe indonézskeho ostrova Sumatra mali silu 9,1 stupňa a vyvolali na mori cunami s vlnami vysokými až 30 metrov, ktoré sa prehnali cez pobrežné oblasti Indonézie, Srí Lanky, Indie, Thajska a deviatich ďalších krajín, vrátane pobrežia Afriky. Išlo o najväčšie zaznamenané vlny cunami v dejinách.

V 14 krajinách prišlo o život približne 230.000 ľudí, z nich vyše 120.000 v Indonézii. Telá mnohých z obetí sa doteraz nepodarilo nájsť a mnohé nájdené pozostatky zostali neidentifikované. Aj keď zemetrasenie sa dalo predvídať, v prípade cunami to nebolo možné, pretože Indický oceán - na rozdiel od Tichého oceánu - nemá systém varovania pred prívalovými vlnami, čo vysvetľuje vysokú bilanciu obetí.

Medzi mŕtvymi boli aj desiatky zahraničných turistov, ktorí v exotických krajinách trávili vianočné sviatky. Vlny cunami spôsobili i obrovské materiálne škody. Zábery na zničené miesta, rybárske dediny i vyhľadávané hotelové komplexy, vyvolali vo svete bezprecedentnú vlnu solidarity a finančné zbierky na pomoc postihnutým krajinám, komunitám i jednotlivcom. 

Viac o téme: CunamiKatastrofaZemetrasenie IndonéziaÁziaJakarta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu