Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Smrtiaceho supertajfúnu, ktorý ochromil Filipíny: Milióny ľudí sú bez elektriny

Filipíny sužuje tajfún Mangkhut Zobraziť galériu (4)
Filipíny sužuje tajfún Mangkhut (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

MANILA - Najmenej 12 ľudí zahynulo na Filipínach v dôsledku prechodu ničivého tajfúnu Mangkhut, ktorý zasiahol v sobotu severnú časť krajiny. Informoval o tom prezidentský poradca Francis Tolentino, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra AP.

Obete na životoch hlásia predovšetkým v súvislosti so zosuvmi pôdy a účinkami prudkého vetra a dažďa na obytné domy. Medzi štyrmi osobami, ktoré usmrtil jeden zo zosuvov v provincii Nueva Vizcaya, boli podľa Tolentina aj dve deti. Ďalší dvaja ľudia sú nezvestní a spolu s inými, zatiaľ nepotvrdenými obeťami, môže celkový počet mŕtvych stúpnuť až na 16, dodal poradca. Z vysoko rizikových oblastí podľa neho evakuovali približne 87 000 ľudí. 

Filipíny sužuje tajfún Mangkhut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

Predošlé správy uvádzali, že svoje príbytky muselo opustiť až 105 000 ľudí, najmä v pobrežných oblastiach. Tzv. supertajfún Mangkhut zasiahol ešte v noci na sobotu miestneho času severovýchodné pobrežie Filipín. Jeho centrum prešlo nad pevninu v meste Baggao v provincii Cagayan na severe ostrova Luzon, takmer 400 kilometrov severne od Manily. V zasiahnutých oblastiach spôsobil aj záplavy, prerušenie dodávok elektriny pre viac než štyri milióny ľudí a výpadky v leteckej, lodnej i cestnej doprave.

 

Filipíny sužuje tajfún Mangkhut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

Mangkhut je najsilnejší tajfún, aký tento rok postihol Filipíny. Pri prechode cez severnú časť ostrova Luzon sa priemerná rýchlosť vetra počas dňa znížila na 170 kilometrov za hodinu s nárazmi do 260 kilometrov za hodinu. Do nedele by sa mal tajfún presunúť k južnej Číne alebo Hongkongu.

Milióny ľudí sú bez
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

Filipíny zasiahne ročne v priemere 20 tropických cyklón, ktoré spôsobujú povodne, zosuvy pôdy a nehody. Zatiaľ najsilnejší tajfún, Haiyan, bol v tejto krajine zaznamenaný v novembri 2013, keď prišlo o život vyše 6300 ľudí a viac než štyri milióny museli opustiť svoje príbytky.

Viac o téme: ObeteTajfúnFilipínyMangkhut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu