Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Povodne ich úplne odrezali od sveta: Tisíce ľudí v Indii sú na pokraji vyčerpania

Ľudia sa pohybujú po zaplavenej oblasti v Thrissure, v juhoindickom štáte Kérala
Ľudia sa pohybujú po zaplavenej oblasti v Thrissure, v juhoindickom štáte Kérala (Zdroj: TASR/AP)

NAÍ DILLÍ - Tisíce ľudí odrezaných od sveta čaká na záchranu a úradníci naliehavo prosia o ďalšiu pomoc pri vytrvalých monzúnových povodniach, ktoré čiastočne potopili štát Kérala. Informovala o tom spravodajská agentúra AP.

Silné dažde v sobotu opäť zasiahli časti zväzového štátu ležiaceho na juhu Indie. Spomaľovali tak úsilie dostať záchranárov do terénu a zásoby do izolovaných oblastí. Mnohým ľuďom sa už celé dni nedá pomôcť a je možné sa k nim dostať len na člne alebo helikoptérou. Vyše 300.000 ľudí našlo úkryt vo viac ako 1500 štátom zriadených záchranných táboroch.

Miestne úrady informovali, že sú stále zaplavované telefonátmi žiadajúcimi o pomoc. Hovoria o najhorších záplavách v Kerále za celé storočie, pričom zrážky v niektorých oblastiach viac ako dvojnásobne prekročili objemy typické pre monzúnové obdobie. Indický premiér Naréndra Módí sa v sobotu zúčastnil na leteckom prieskume postihnutého regiónu a uviedol, že vláda poskytne štátu Kérala finančnú pomoc vo výške piatich miliárd rupií (63,2 milióna eur).

Oblasť sužujú monzúnové dažde od 8. augusta. Vyše 1000 ľudí zomrelo v siedmich indických štátoch od začiatku tohtoročnej monzúnovej sezóny, pričom viac ako 300 z nich bolo v Kérale. Väčšina obetí sa utopila alebo zahynula pri zosuvoch pôdy. Dlhotrvajúci prudký dážď okrem zosuvov a povodní spôsobil aj zrútenie domov a cestných mostov.

V turistami obľúbenej Kérale, ktorá je známa nádhernými plážami, ochromil leteckú i vlakovú dopravu. Monzúnové dažde v Indii každoročne pripravia o život stovky ľudí. Obdobie dažďov trvá od júna do septembra.

Pitnú vodu prinesú vlaky

Indické úrady vyslali do potopami sužovaného štátu Kérala vlaky s pitnou vodou. Predstaviteľ indických železníc Milind Deouskar, ktorého cituje tlačová agentúra Press Trust of India, uviedol, že do Kéraly smerujú najmenej dva vlaky so zhruba 1,5 miliónom litrov vody. Stroje vyšli zo susedných štátov Madhjapradéš a Maháraštra.

Viac o téme: PovodneIndiaNaí DillíKérala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu