Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského lietadla je zlou správou: Odhalili ju satelitné snímky

Trosky lietadla Zobraziť galériu (12)
Trosky lietadla (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/MOSKVA - Americký satelit zaznamenal nad Sinajským polostrovom v čase zrútenia ruského dopravného lietadla tepelnú stopu. Informovala o tom stanica CBS News s tým, že to môže ukazovať nielen na výbuch nálože, ale tiež na explóziu motora či palivových nádrží. Agentúra TASS zase s odvolaním sa na svoje zdroje v Káhire napísala, že vyšetrovatelia našli na mieste nehody predmety nepochádzajúce z lietadla.

Rusi vylúčili zlyhanie techniky či pilotov: Za leteckú katastrofu môžu "vonkajšie príčiny"

Sobotňajšiu skazu stroja, ktorý mieril s ruskými turistami z Egypta do Petrohradu, neprežil nikto z 224 ľudí na palube, príčiny ešte stále nie sú známe. "Boli poslané na odbornú analýzu," povedal o nájdených predmetoch zdroj agentúry TASS. Agentúra ďalej poznamenala, že oficiálne nález nebol potvrdený.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: profimedia.sk)

To isté sa týka údajného záznamu z amerického satelitu, ktorému sa teraz podľa CBS News venujú experti - snažia sa určiť, čo bolo dôvodom výraznej tepelnej stopy. Stanica nespresnila, z akých zdrojov sa informáciu dozvedela, uviedla len, že ju získal dopisovateľ televízie venujúci sa otázkam národnej bezpečnosti.

"V tejto chvíli to nemôžeme potvrdiť a ani vyvrátiť," uviedol k údajnej existencii infračerveného záznamu nad Sinajom Medzištátny letecký výbor, ktorý v postsovietskych krajinách vyšetruje letecké nehody.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Leteckí šéfovia mali však podľa britského denníka Daily Mail odhaliť, že predtým, ako sa stroj zrútil z výšky takmer 10 km, zaznamenal vzostup a pokles. Lietadlo sa prudko vyšplhalo o kilometer vyššie za tri sekundy a následne aj zostúpilo. Stalo sa tak len pár minút predtým, ako zmizlo z radarov. Cestujúci pripútaní vo svojich sedadlách boli "vysatí" otvorom, ktorý vznikol po odtrhnutí sa chvosta. A to 23 minút po vzlietnutí z egyptského letiska.

Američania už ponúkli Rusom pomoc s vyšetrovaním. V pondelok riaditeľ amerických spravodajských služieb James Clapper novinárom povedal, že zatiaľ nie sú priame dôkazy o tom, že lietadlo zničili teroristi, ako sa špekuluje. Moskva tvrdí, že zatiaľ je príliš skoro hovoriť o príčinách katastrofy, najskôr je potrebné zhromaždiť dostatok faktov.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa Jamesa Clappera neexistujú ani priame dôkazy o tom, že lietadlo zničili teroristi. Napriek tomu nie je možné vylúčiť, že katastrofu spôsobili bojovníci Islamského štátu operujúci na Sinajskom polostrove. "Je to nepravdepodobné, ale nevylúčil by som to," povedal v pondelok Clapper novinárom vo Washingtone.

Čierna skrinka z lietadla
Zobraziť galériu (12)
Čierna skrinka z lietadla  (Zdroj: SITA)

Podľa britských expertov je to skutočne nepravdepodobné, pretože Islamský štát má sotva k dispozícii zbraň schopnú zasiahnuť vysoko letiace ciele. Armádny analytik Paul Beaver súdi, že nešťastie spôsobila bomba umiestnená v lietadle. Sinajskú púšť podľa neho spravodajské služby pozorne sledujú a prítomnosť odpaľovacieho zariadenia pre veľkú raketu zem-vzduch by najskôr zaznamenali.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter)

Francúzsky letecký odborník Robert Galan sa podľa agentúry AP domnieva, že príčinou katastrofy mohol byť bombový útok alebo sabotáž. "Bomba mohla byť (do lietadla) vložená a nastavená tak, aby explodovala po štarte. Alebo mohol byť stroj vystavený technickej sabotáži. To sú dve najpravdepodobnejšie hypotézy," povedal Galan. Sabotáž pritom vyžaduje dobrú znalosť vnútorných systémov lietadla, zatiaľ čo umiestnenie bomby je jednoduchšie, dodal.

Prevoz tiel obetí do Ruska
Zobraziť galériu (12)
Prevoz tiel obetí do Ruska  (Zdroj: SITA)

Skúmanie takzvaných čiernych skriniek tieto špekulácie nepotvrdí ani nevyvráti. Zariadenie totiž zaznamenáva dáta a hlasovú komunikáciu pilotov. Vyšetrovatelia ale môžu zistiť, či v lietadle explodovala nálož, pretože na úlomkoch trosiek by našli stopy výbušniny, uvádza AP.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter)

Írsky letecký úrad oznámil, že osudné lietadlo bol registrované v Írsku a jeho bezpečnostná dokumentácia bola vlani v poriadku. K ruským a egyptským vyšetrovateľom sa v dohľadnej dobe pripoja experti z Francúzska a Nemecka, ktorí reprezentujú výrobcu lietadla, a takisto z Írska.

Lietadlo nezostrelila raketa

Satelitné snímky nepotvrdili teóriu, že ruské dopravné lietadlo, ktoré cez víkend havarovalo v Egypte, zostrelila raketa. S odvolaním sa na americkú televíziu NBC o tom dnes informovala agentúra DPA.

Najpravdepodobnejšia verzia pádu ruského
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 "Špekulácie, že toto lietadlo zostrelila raketa, sú bezpredmetné," povedal pre NBC nemenovaný bezpečnostný zdroj.  Na infračervených záberoch z amerického satelitu podľa televízií NBC a CBS vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle - buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Avšak podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Lietadlo odlieta z Egypta
Zobraziť galériu (12)
Lietadlo odlieta z Egypta  (Zdroj: SITA)

Identifikovali prvých deväť tiel obetí leteckého nešťastia v Egypte

Identifikovaných je prvých deväť tiel obetí sobotňajšej havárie lietadla ruskej spoločnosti Kogalymavia, ktoré sa zrútilo počas letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vicegubernátora Petrohradu Igora Albina, ktorý spresnil, že telá identifikovali príbuzní obetí. Albin dodal, že identifikácia telesných pozostatkov môže trvať niekoľko týždňov.

V Petrohrade dnes pristálo druhé lietadlo, ktoré z Egypta do Ruska prepravilo telá ďalších obetí.
Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie do Petrohradu bolo prevezených 100 fragmentov a 140 tiel obetí leteckého nešťastia. Petrohradská radnica dnes okrem toho informovala, že vo štvrtok začne s vyplácaním odškodného pozostalým po obetiach. Agentúra TASS informovala, že podľa prepočtov poisťovní i Fondu sociálnej poisťovne by v prípade cestujúcich havarovaného lietadla mohlo odškodné dosiahnuť 2,5 milióna rubľov (35.000 eur), v prípade členov posádky milión rubľov (14.000 eur).

Lietadlo A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia, ktoré letelo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, havarovalo v sobotu približne 30 minút po štarte. Lietadlo sa vtedy nachádzalo zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, administratívneho centra provincie Severný Sinaj.
Na palube bolo 217 cestujúcich a sedem členov posádky. Podľa egyptských úradov katastrofu nikto neprežil. Väčšinu cestujúcich tvorili Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus. Podľa zdrojov vo vyšetrovacom tíme bolo medzi cestujúcimi 135 žien, 58 mužov a 24 detí.

Viac o téme: KogalymaviaA321 airbus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu