Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké odhalenie o atentáte na ruský airbus: Zistili, kto zavraždil 224 nevinných ľudí!

Trosky zrúteného lietadla Zobraziť galériu (4)
Trosky zrúteného lietadla (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - K vlaňajšiemu zrúteniu ruského Airbusu A321 s 224 ľuďmi na palube, ktorý smeroval z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, sa viackrát prihlásila teroristická skupina Daeš. Existovali však rôzne scenáre a možnosti, ako mala atentát uskutočniť. Podľa ruského portálu lifenews.ru, ktorý sa odvoláva na závery egyptských vyšetrovateľov a ruských tajných služieb, sa vraj už vie, kto bol strojcom katastrofy.

Islamisti sa vysmievajú Západu: Zomrite od zúrivosti, nikdy nezistíte, ako sme zničili ruské lietadlo

Portál vo štvrtok informoval o tom, že bola zistená totožnosť šiestich teroristov, ktorí sa na útoku podieľali. Jedným z nich má byť aj muž, ktorý výbušninu uložil do lietadla a bol zamestnancom letiska. Už pri nástupe sa vraj zaujímal o prácu nakladača, ktorú aj získal.

Veľké odhalenie o atentáte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bomba, ktorá vybuchla, keď sa airbus nachádzal vo výške deväť kilometrov nad Sinajom, bola umiestnená v batožinovom priestore vo vaku. Išlo o malý balíček s veľmi výkonnými výbušninami. Ihneď po tom, čo zamestnanec bombu uložil, opustil svoje pracovisko. Po krátkom čase odišiel z Egypta a naposledy ho vraj videli v Turecku. Okrem neho sa spravodajské agentúry zaujímajú aj o päť jeho komplicov.

Veľké odhalenie o atentáte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu uviedla, že Egypťania podozrievajú muža, ktorý pracoval ako mechanik u spoločnosti EgyptAir a je bratrancom jedného z príslušníkov Daeš. Zrejme on umiestnil bombu na palubu lietadla, ktoré štartovalo z letoviska Šarm aš-Šajch.

Egyptské ministerstvo vnútra tvrdí, že zatiaľ nebol nikto zatknutý, a spoločnosť EgyptAir poprela, že podozrenie smeruje k niektorému z jej zamestnancov. Podľa Reuters bol mechanik zadržaný a spolu s ním aj dvaja policajti, ktorí pracovali na letisku, rovnako ako zamestnanec, ktorý odbavoval batožinu.

"Keď v Daeš zistili, že jeden z ich členov má príbuzného zamestnaného na letisku, dodali bombu do jeho príručnej tašky. Povedali mu, nech sa na nič nepýta a odnesie to do lietadla," citoval Reuters svoj zdroj. Dvaja policajti údajne zámerne "prehliadli" manipuláciu pri kontrole, ale stále je vraj ešte možné, že len nerobili svoju prácu dostatočne starostlivo. Proti nikomu zo štvorice zadržaných zatiaľ údajne nebolo vznesené obvinenie, tvrdí zdroj.

Egypt po katastrofe znásobil bezpečnostné opatrenia na letiskách, aj tak ale čelí odlivu turistov. Priznanie, že ruský airbus zničila bomba, by pre Egypt znamenalo vyplatiť odškodné pozostalým. Spoločnosť EgyptAir oznámila, že preverila všetkých svojich zamestnancov a ich rodinné väzby a že všetci sú bezúhonní. "Nedovoľujeme pracovať na letisku ľuďom, ktorí prejavujú sympatie k radikálom," oznámil zástupca leteckej spoločnosti. Ministerstvo vnútra zopakovalo, že stále čaká na výsledky vyšetrovania.

Veľké odhalenie o atentáte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť správy o údajnej identifikácii osôb, ktoré sú za atentát zodpovedné. Odkázal novinárov na bezpečnostnú službu.

K zrúteniu airbusu leteckej spoločnosti "Kogalymavia" došlo 31. októbra v severnej časti Sinajského polostrova. Na palube bolo 224 ľudí, z toho 217 pasažierov. Medzi nimi sa nachádzalo viac ako 20 detí, najmladšie z nich malo desať mesiacov. Katastrofu nikto neprežil. 17. novembra ruská spravodajská služba FSB pripustila, že príčinou havárie sa stal teroristický útok.

 

Viac o téme: KogalymaviaA321 airbus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu