Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najväčšie teroristické útoky na lietadlá: Explózie bômb zabili stovky nevinných cestujúcich!

Trosky ruského lietadla.
Trosky ruského lietadla. (Zdroj: Twitter)

MOSKVA/PRAHA - Za ostatných 30 rokov došlo k viacerým haváriám lietadiel, ktoré má na svedomí explózia bômb. Teroristi z rôznych končín sveta tak pripravili o život stovky nevinných pasažierov.

Ruska (†32) zahynula pri páde airbusu: Predpovedala svoju smrť, strašidelný odkaz pred dovolenkou

23. júna 1985 - Pri výbuchu bomby a následnom páde indického lietadla Boeing 747 do Atlantického oceánu pri Írsku zahynulo 329 ľudí. Z útoku vinia sikhských separatistov.

29. novembra 1987 - Príčinou zrútenia lietadla Boeing 707 juhokórejských aerolínií KAL na linke Bagdad-Soul bol výbuch bomby v batožinovom priestore. K činu, ktorého obeťou sa stalo 115 osôb, sa priznala severokórejská teroristka.

21. decembra 1988 - Lietadlo Boeing 747 spoločnosti Pan American Airways, letiace z Frankfurtu nad Mohanom do New Yorku, sa po výbuchu bomby v batožinovom priestore zrútilo na škótske mestečko Lockerbie. V troskách lietadla našlo smrť 270 osôb. V januári 2001 za tento bombový útok odsúdili na doživotie Líbyjčana Abdala Basata Alí Muhammada Midžrahího. V roku 2009 ho kvôli rakovine prepustili, zomrel v roku 2012.

19. septembra 1989 - Po výbuchu bomby na palube lietadla DC-10 francúzskej spoločnosti UTA nad Nigerom zahynulo všetkých 156 cestujúcich a 15 členov posádky. Z útoku obvinili šesť Líbyjčanov, Líbya ich odmietla vydať, boli odsúdení v neprítomnosti.

27. novembra 1989 - V kolumbijskom lietadle Boeing 727 spoločnosti Aviance Airlines vybuchla bomba, uložená v blízkosti palivovej nádrže. K atentátu, pri ktorom zahynulo všetkých 107 osôb na palube, sa v anonymnom telefonáte prihlásili pašeráci drog.

2. októbra 1990 - Na palube uneseného lietadla Boeing 737 čínskej spoločnosti CAAC na linke zo Sia-menu do Kantonu vybuchla bomba. Pri páde lietadlo narazilo na práve štartujúceho Boeingu 757 a ďalšieho prázdneho stroja. O život prišlo 127 ľudí, 53 sa zranilo.

Európske aerolinky majú problémy lietať na východ: Tu všade hrozí cestujúcim nebezpečenstvo

24. augusta 2004 - Prakticky súbežne sa zrútili dve ruské dopravné lietadlá Tu-134 a Tu-154, ktoré v rozmedzí 40 minút štartovali z letiska Domodedovo v Moskve. V troskách oboch lietadiel našli výbušniny. Nešťastie, pri ktorom zahynulo 89 ľudí, spôsobili podľa ruskej prokuratúry dve čečenské samovražedné atentátničky.

31. októbra 2015 - V Egypte sa zrútilo ruské dopravné lietadlo, pri havárii zahynulo 224 ľudí. Príčina katastrofy sa zatiaľ vyšetruje. Podľa amerických spravodajských zdrojov citovaných televíziou CNN spôsobila nešťastie zrejme bomba, ktorú do stroja umiestnili radikáli z organizácie Islamský štát. Ruská agentúra TASS ale s odkazom na správy egyptských vyšetrovateľov uviedla, že príčinou bol výbuch jedného z motorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu