Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Do nárazníkovej zóny v Gruzínku vstúpili prví diplomati EÚ

KARALETI - Európski diplomati vstúpili v piatok prvýkrát do nárazníkovej zóny kontrolovanej ruskými silami neďaleko gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Južné Osetsko.

Veľvyslanci Estónska, Lotyšska a Švédska majú povolenie navštíviť v oblasti len jednu dedinu, uviedol reportér agentúry AFP. Diplomati sa do zóny dostali cez kontrolné stanovište neďaleko dediny Karaleti.

"Je to prvý raz, čo sa delegácia veľvyslancov z krajín Európskej únie dostala do nárazníkovej zóny," uviedol švédsky veľvyslanec v Gruzínsku Hans Gunnar Aden.

"Táto misia je dôležitá, aby sme mohli zistiť humanitárne potreby v týchto gruzínskych dedinách," dodal. Rusko uviedlo, že vojakov zo zóny stiahne, keď bude na mieste medzinárodná kontrola vrátane vojenských pozorovateľov a polície a keď Gruzínsko podpíše pakt o neútočení.

Západné krajiny vyzvali Rusko, aby okamžite stiahlo vojakov z Gruzínska, a odsúdili rozhodnutie Moskvy uznať nezávislosť Južného Osetska a Abcházska.

Ruské jednotky prenikli v auguste do Gruzínska, aby odrazili útok gruzínskej armády zacielený na ovládnutie Južného Osetska. Zostali však hlboko v gruzínskom území, v oblastiach, ktoré Moskva nazvala "bezpečnostné zóny".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu