Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odpovede: Najčastejšie problémy bankových klientov (22.)

Eva Černá
Eva Černá

Odpovede na vaše otázky, ktoré vám pomôžu prežiť hypotéku a iné operácie spojené s bankami, vám dáva Eva Černá - banková ombudsmanka. V prípade, že i vy potrebujete poradiť, napíšte nám na e-mailovú adresu ombudsman@topky.sk.

1. Dobrý deň, pani Černá! Chcela by som Vás poprosiť o radu, nakoľko som sa ocitla vo finančnej tiesni. Som 2 roky rozvedená, s bývalým manželom sme si zobrali niekoľko úverov, žiaľ, všetky na moje meno. Počas manželstva som splátky platila ja, nakoľko môj exmanžel bol nezamestnaný. Pri rozvode sme sa ústne dohodli, že všetky úvery bude splácať on, pretože si z tých peňazí vyplatil svojich exekútorov. Od rozvodu mi nedal ani cent, neplatí ani výživné na dcéru. Výživné za neho platí štát. Teraz mi začali chodiť pohľadávky od exekútorov a od vymáhačských spoločností. Neviem, čo mám ďalej robiť, ako mám postupovať. Už som na neho podala aj trestné oznámenie, ale polícia ho údajne nevie nájsť (ja ho stretávam každý deň), takže naozaj neviem, ako ďalej a na koho sa obrátiť. Momentálne som na materskej dovolenke a môj príjem je aj s výživným 360 eur, z toho nájom spolu s energiami činí 230 eur. Ďakujem za radu a ostávam s pozdravom Ivana Brezulová, Koplotovce

Vážená pani Brezulová, Vaša situácia je skutočne veľmi komplikovaná a ťažká. Z mojej pozície Vám neviem efektívne pomôcť, odporúčam Vám však navštíviť banku, resp. v ktorej máte úvery a prebrať si s kompetentnými Vašu situáciu a možnosti jej riešenia. Odporúčam Vám tiež obrátiť sa priamo na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne na jeho sekretariát na jana.jancova@employment.gov.sk.

 

2. Dobrý deň. Prosím o informáciu, aký najnižší príjem musí človek mať, aby mohol získať nejaký hypotekárny úver na kúpu bytu. Ide o zamestnanú osobu vo veku 34 rokov s jedným nezaopatreným dieťaťom. Ďakujem. Renáta

Vážená pani Renáta, na úver nie je žiadny právny nárok. Každá banka má vlastné štandardy na posudzovanie žiadateľov o úver. Na to, aby ste úver získali, musíte splniť niektoré kritériá, a to najdôležitejšie je jasná vízia, že v budúcnosti budete môcť peniaze splatiť. Preto Vám odporúčam navštíviť niekoľko bánk a informovať sa o podmienkach získania úveru na základe Vašich možností.

 

3. Pani Eva, mám niekoľko pôžičiek v banke aj nebankovkách a chcela by som svoje dlhy konsolidovať tak, aby som nemusela striehnuť, kedy, komu a koľko zaplatiť. Vedeli by ste mi poradiť na koho sa mám obrátiť?

Odporučila by som Vám urobiť si prieskum ponúk vo viacerých bankách a požiadať o úver v tej, kde Vám budú ponúkať lepšie podmienky na celkovú výšku nákladov za požičanie peňazí tzv. RPMN. Z tohto úveru splatíte všetky dlhy a potom budete splácať iba jeden úver. Dajte si ešte pozor na výšku poplatku za predčasné splatenie.

 

4. Dobrý deň, po rozvode sme sa s exmanželom dohodli, že každý z nás zaplatí polovicu úveru. Ja som však stratila prácu a tak by som Vás chcela poprosiť, aby ste mi povedali, aké mám možnosti?

Najlepšou možnosťou pre Vás je asi žiadať o odklad alebo zníženie splátok. V banke Vám poradia, čo je pre Vás výhodnejšie podľa toho, aká je v súčasnosti výška Vášho úroku a výška istiny. Urobte to však s dostatočným predstihom, lebo banka môže využiť 30-dňovú lehotu na odpoveď.

 

5. Pani Černá, požiadala som banku o odklad splátok úveru, lebo ho nevládzem platiť. Banka mi ho však odmieta poskytnúť, lebo mám dve zameškané splátky.

Pravidlá hovoria o tom, že pri žiadosti o odklad musíte mať všetky dlhy vyrovnané. Obráťte sa teda ešte raz písomne na Vašu banku a vysvetlite im Vaše osobné dôvody. Banka môže prijať obchodné rozhodnutie, v ktorom môže akceptovať Vaše vážne dôvody.

 

6. Pani Černá, poraďte mi! Bola som s deťmi na nákupe a vyťahovala som si peniaze z bankomatu. Kartu som si zobrala, ale peniaze som tam zabudla. Keď som to zistila a vrátila sa spať, peniaze tam už neboli. Napísala som banke, ktorá tvrdí, že peniaze boli vydané a odobrané, v čom má pravdu a povedali mi, že jediná možnosť je obrátiť sa na políciu. Môžem urobiť ešte niečo?

Žiaľ nijak inak ako podať trestné oznámenie sa nedá postupovať. Polícia osloví banku, a bude sa snažiť nájsť toho, kto tieto peniaze zobral.

 

7. Pani Černá! V obchode mi ukradli kabelku, priamo z nákupného vozíka. Mala som tam všetky karty aj doklady. Zlodeji stihli vybieliť môj účet. Môže mi banka vrátiť stratu? Ingrid

Ingrid, bez PIN kódu, by karta pre zlodejov bola nepoužiteľná. Pravdepodobne ste mali v kabelke poznačené aj PIN kódové čísla, ktoré zlodejom pomohli. Ak by sa Vám podarilo zablokovať karty včas a potom by sa ešte podarilo zlodejom olúpiť Vás, vtedy by Vám banka musela peniaze vrátiť.

 

8. Pani ombudsmanka, kolegovi ručím za spotrebný úver, no on ho prestal splácať a tak ma banka vyzvala, aby som ho ako ručiteľ splácal za neho. Jeho rodina má dosť majetku, aby to mohli splácať, ale tvária sa, že sa ich to netýka. Prosím, poraďte mi, ako postupovať. Ďakujem

Svojich klientov často upozorňujem, aby si dobre premysleli, komu budú ručiť a za akých podmienok, pretože v prípade, že dlžník prestane splácať svoj dlh, banka vyzve ručiteľa, aby na základe zmluvy začal dlh splácať. V tomto prípade malo byť pre Vás varovaním, že napriek tomu, že je jeho rodina majetná, nepožiadal o ručenie nikoho z rodiny ale Vás. Žiaľ, to, či Vám jeho rodina dlh refunduje, závisí výlučne na ich charaktere.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu