Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Severným Cyprom otriasli výbuchy: VIDEO Slovenka v dejisku hrôzy, zúfalý útek z hotela

Opakované výbuchy na Cypre spôsobil požiar muničného skladu.
Zobraziť galériu (3)
Opakované výbuchy na Cypre spôsobil požiar muničného skladu. (Zdroj: FB/Çağlar Şakir Erel)

GIRNE – Desivé svedectvo priamo z miesta. Naša čitateľka sa práve v týchto chvíľach nachádza na Cypre, kde sa krátko po polnoci odohrali opakované výbuchy. Zo spánku ju prebudilo vybíjanie okien, ktoré nastalo po tlakovej vlne. V pyžame utiekla na pláž, kde i s hotelovými hosťami našli útočisko.

Vaše tipy

Opakované výbuchy zasiahli vo štvrtok krátko po polnoci vojenskú oblasť v pobrežnom meste Girne v severnej časti Cypru.  

V dejisku nešťastia sa nachádza aj naša čitateľka, ktorá si želá zostať v anonymite. „Trčíme na pláži, nepúšťajú nás na izby, lebo vraj v objekte hotela sa stále nachádzajú nevybuchnuté bomby. Tlaková vlna nám v noci vybila všetky okná a utekali sme v pyžamách smerom k moru. Nemáme ďalšie info, čo ďalej, len musíme čakať,“ opísala nám Slovenka.

Podľa jej slov sa tam veľa ľudí zranilo a hnevá ju, že cestovná kancelária jej zamlčala, že oblasť, do ktorej vycestovala, je vojnová. „Najradšej by sme odišli odtiaľto čím skôr, ideálne nejakým vládnym špeciálom. Veľa ľudí sa tu aj zranilo. Muničný sklad sa nachádza hneď vedľa hotela Acapulco a celá táto oblasť je vraj vojnová, čo nám v cestovke nikto nepovedal,“ uviedla.   

Opakované výbuchy na Cypre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Çağlar Şakir Erel)

V týchto chvíľach sa tam situácia upokojila. Naďalej však majú zákaz vzďaľovať sa od pláže. „Sedíme akurát v pyžamách na raňajkách a atmosféra je pochmúrna a všetci to tu medzi sebou riešia. Našťastie, výbuchy skončili, ale aj tak je to tu stále nebezpečné a nemáme sa vzďaľovať od pláže,“ dodala čitateľka.

Opakované výbuchy na Cypre spôsobil požiar muničného skladu

Požiar skladu munície na severnom Cypre dnes vyvolal explózie a vynútil si evakuáciu neďalekej dediny či prerušenie dodávok prúdu. Niekoľko ľudí bolo ľahko zranených, informoval minister zahraničia Severocyperskej tureckej republiky Kudret Özersay. Šéf diplomacie štátu, ktorý uznáva iba Turecko, informoval prostredníctvom svojho facebookového účtu, že požiar prepukol skoro ráno a podarilo sa ho dostať pod kontrolu.

Výbuch na Cypre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: twitter.com/Hürriyet Daily News)

V šesťkilometrovom pásme východne od historického prístavného mesta Kyrenia boli prerušené dodávky elektrického prúdu. Minister poznamenal, že oblasť bola uzatvorená kvôli pokračujúcim explóziám vo vojenskej zóne.


Čítajte aj: VIDEO Opakované výbuchy na Cypre: Vojenskú oblasť zachvátil požiar


Özersay uviedol, že niektorí ľudia utrpeli rezné rany od skla z rozbitých okien. Podľa severocyperských médií boli kvôli ľahkým poraneniam ošetrení tiež niektorí turisti z blízkeho hotela.

Región je podľa agentúry Reuters hojne navštevovaný turistami. Turecko má na severnom Cypre viac ako 35-tisíc vojakov. Severocyperská republika jednostranne vyhlásila nezávislosť v roku 1983, necelých desať rokov po tureckej invázii do etnicky prevažne gréckej ostrovnej krajiny.

Viac o téme: CyprusVýbuchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu