Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sandrin syn (4) bojoval s ťažkým zápalom, na Kramároch ich nechali čakať hodiny, pohotovosť reaguje

Matka čakala s chorým synom na vyšetrenie takmer sedem hodín.
Matka čakala s chorým synom na vyšetrenie takmer sedem hodín. (Zdroj: Tip čitateľa/Sandra)

BRATISLAVA – Napriek tomu, že naše zdravotníctvo si v uplynulých rokoch polepšilo, zostala Sandra nemilo zaskočená, keď s chorým synčekom prečkala na bratislavských Kramároch takmer sedem hodín. Pod úmorné čakanie sa podpísal veľký nápor pacientov, ktorí boli pred nimi. V čase chrípkovej epidémie totiž fungovala len jedna ambulancia.

Vaše tipy

Sandra bola so svojím 4-ročným synom v sobotu večer nútená navštíviť pohotovosť na bratislavských Kramároch. Chlapec mal podľa jej slov telesnú teplotu 39,8 stupňa Celzia. V čakárni, v ktorej sedelo asi tridsať ľudí, dokonca zvracal.       

„Lístky s poradovým číslom rozdali do sto a šli od začiatku. My máme číslo jedenásť. Jedna jediná ambulancia je otvorená aj napriek tomu, že vedia, aká je epidémia. Sú tu malé detičky, nevládne s vysokými horúčkami,“ spomína matka zdôrazňujúc, že v prevádzke bola iba jedna ambulancia.

Než sa dostali na rad, bolo pol desiatej. Problémom však bolo, že ambulancia fungovala do 21:45, čiže im bolo odkázané, aby sa presunuli pred dvere urgentného príjmu. „Vzali nás dnu a povedali mi, že toto je zo zákona iná ambulancia, že tu sa neplatia 2 eurá, ale 10 eur a že nevedia, kedy sa dostaneme na rad, lebo oni majú aj svojich pacientov, čo tu boli pred nami,“ pokračuje Sandra, ktorej tak nezostávalo nič iné, len znova čakať.

„Takže tých päť hodín čakania sa nepočíta, lebo sme na novej ambulancii, takže čakáme odznova, ale za 10 eur,“ dodala s tým, že odchádzali o 23:50 s diagnostikovaným zápalom pľúc.

Na snímke zo soboty je Sandrin syn v čakárni.
Zobraziť galériu (1)
Na snímke zo soboty je Sandrin syn v čakárni.  (Zdroj: Tip čitateľa/Sandra)


Čítajte aj: Cestovanie na chrapúňa: FOTO Študenti majú vlaky zadarmo, Helenu ich nevychované správanie šokovalo 


Hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) Dana Kamenická pre Topky.sk v súvislosti s uvedeným vysvetlila, že niektorí rodičia namietajú, že na vyšetrenie treba čakať dlhšie. „Chceme všetkých ubezpečiť, že zdravotný stav dieťaťa sledujeme hneď po príchode na OUP. Každé dieťa je vyšetrené v triediacej ambulancii, kde sa ihneď zhodnotí závažnosť jeho zdravotného stavu a podľa toho je zaradené na vyšetrenie. Prednostne sú ošetrovaní najakútnejší pacienti, ktorí sú ohrození na živote,  pacienti, ktorí na zvládnutie svojho stavu potrebujú hospitalizáciu, sledovanie na expektačných lôžkach a ďalej podľa závažnosti ich stavu. Pacienti s menej závažným zdravotným stavom musia, nie našou vinou, na vyšetrenie čakať dlhšie,“ uviedla.

Kamenická zároveň doplnila, že vedenie NÚDCH aj lekári a sestry OUP vždy veľmi citlivo vnímali a vnímajú atmosféru v čakárňach a nie je im ľahostajná. „Vedenie NÚDCH tiež odmieta informácie, ktoré sme zachytili na sociálnych sieťach o nedostatku spotrebného materiálu. Naopak, na OUP máme dostatok spotrebného materiálu a ani po náročnom víkende sme na začiatku pracovného týždňa nepotrebovali doplniť nové zásoby.“

Viac o téme: KramáreDieťaČakanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu