Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskom sa prehnali v noci búrky: Na týchto miestach napáchali škody!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Spolu 19 výjazdov mali v súvislosti s večernými a nočnými búrkami a silným vetrom hasiči v Banskobystrickom kraji.

Informoval o tom ich hovorca Erik Piater s tým, že išlo hlavne o odstraňovanie stromov spadnutých na komunikácie, ale aj spadnutý vysielač telekomunikačného operátora na bytovke v Banskej Bystrici a odtrhnutú závoru na železničnom priecestí v Lučenci.

Zranený nebol nikto. „Zasahovalo 61 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 19 kusov hasičskej techniky,“ uviedol Piater.

Najviac - po štyrikrát zasahovali príslušníci okresných riaditeľstiev hasičského zboru Banská Bystrica a Žiar nad Hronom, po trikrát zasahovali príslušníci okresných riaditeľstiev v Brezne a Zvolene.

Búrka vyčíňala aj v Leviciach
Zobraziť galériu (2)
Búrka vyčíňala aj v Leviciach  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nočná búrka lámala stromy aj v Nových Zámkoch

Nočná búrka, ktorá sa prehnala Novými Zámkami, lámala stromy a zdvihla aj hladinu rieky Nitra. Najväčší problém spôsobil zlomený strom na Cyrilometodskej ulici. „Strom spadol na bytový dom a hasiči ho museli spíliť, našťastie nikto nebol zranený,“ informoval zástupca náčelníka Mestskej polície v Nových Zámkoch Jozef Tököly.

Ako ďalej uviedol, niekoľko stromov vietor zlomil aj na cintoríne a silný dážď spôsobil aj zvýšenie hladiny rieky Nitra. „To je však už takmer pravidlom, že most v smere od Nitry, ktorý je položený nižšie, je pri väčších prívalových dažďoch pod vodou, rannú dopravu to však výraznejšie neobmedzilo,“ dodal Tököly.

Popadané stromy v noci zneprejadznili Dobšinský kopec

Silný vietor zasiahol v noci na dnes západnú časť Košického kraja. Hasiči museli od 1.00 h do rána odstraňovať z ciest popadané stromy a konáre na viacerých miestach v okresoch Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Cesta I. triedy č. I/67 v úseku Dobšinský Kopec v okrese Rožňava bola podľa polície v noci dočasne neprejazdná v oboch smeroch.

Hasiči odstraňovali v oblasti Dobšinského kopca celkovo 18 stromov, informoval TASR ráno krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Celkovo mali členovia HaZZ do rána v okrese Rožňava šesť výjazdov, vrátane okolia Dobšinskej Maše či obce Štítnik. Popadané stromy odstraňovali z ciest aj v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves, ešte ráno o 7.00 h zasahovali v oblasti Veľkého Folkmaru.

Popadané stromy zatarasili čiastočne cestu do Jasnej

Náhla intenzívna polnočná búrka sprevádzaná silným nárazovým vetrom, ktorá sa prehnala liptovským regiónom, zanechala výraznejšie stopy v Demänovskej Doline. Väčšie množstvo popadaných stromov zatarasilo čiastočne viac ako 100-metrový úsek cesty do Jasnej.

„Aspoň jeden jazdný pruh sme sprejazdňovali až do ranných hodín. Nahusto popadaných stromov bolo pomerne dosť, no robili sme všetko preto, aby jediná prístupová cesta nezostala úplne uzatvorená,“ informovala šéfka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová.

Liptovskí hasiči odstraňovali počas uplynulej noci vyvrátené stromy aj v okolí Podbanského na ceste do Vysokých Tatier, na viacerých miestach v centre Ružomberka či za obcou Likavka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu