Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko, pozor na silné búrky: SHMÚ vydal výstrahu pre tieto okresy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre niektoré severné okresy Slovenska hydrologickú výstrahu 1. stupňa.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach SHMÚ predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," upozorňujú meteorológovia na svojej internetovej stránke.

Hydrologická výstraha 1. stupňa platí do utorka (12.8.) do 22.00 h pre okresy Žilina-Rajčanka, Žilina-sever, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Pozor na silné búrky

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silnými búrkami. Pre časť Slovenska vydal výstrahu 2. stupňa.

Tá platí pre okresy Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Námestovo a Čadca. Dnes sa v týchto častiach do 19.30 h ojedinele očakáva výskyt silných búrok, s ktorými môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 25 m/s.

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Pri týchto búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a stekanie vody zo svahov, bahnotok, ako aj zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Pre zvyšok Slovenska platí dnes výstraha 1. stupňa pred búrkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu