Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kritika domovov sociálnych služieb pokračuje: Pozrite sa, ako sa bránia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po zverejnení výzvy, aby ste nám posielali vaše skúsenosti so zanedbaním zdravotnej alebo opatrovateľskej starostlivosti, nám do redakcie prišlo viacero vašich podnetov. Patrili medzi ne aj nasledujúce dva, ktoré poukazovali na nedostatky v zariadeniach v Bratislave a Senici. Ich riaditeľky nám k nim poskytli svoje stanoviská, a jeden z domovov sociálnych služieb sme na základe pozvania navštívili osobne.

Vaše tipy

Nedostatok pohybu pre imobilných pacientov v Senici?

Prvá sťažnosť nám prišla od čitateľa, ktorého trápil nedostatočný pohyb klientov v zariadení v Senici. "Seniori pripútaní na lôžko celý deň len ležia, prípadne si sadnú k jedlu. Pritom sú schopní sa postaviť, za pomoci sadnúť na inv. vozík a bolo by vhodné im preto zabezpečiť vychádzky, čerstvý vzduch a pohyb primeraný ich stavu. Veď zdravotný stav seniorov sa pri takomto zaobchádzaní len zhoršuje a to závratne!" uviedol muž, ktorý poukazoval na to, že v blízkosti domova vybudovali aj fitness park pre seniorov. "Asi by bolo treba zmedializovať aj túto stránku zariadenia a spýtať sa kompetentných, ako sa venujú tým ostatným seniorom, ktorí nie sú schopní do parku zájsť, kto sa venuje im? a tých je podstatne viac!" dodal čitateľ.

Riadiateľka Domova sociálych služieb a Zariadenie pre seniorov Senica Zita Rišková Topkám povedala, že ju podnet adresovaný redakcii a nie zariadeniu, ktorého poslaním je zabezpečiť čo najkvalitnejšiu starostlivosť, mrzí. "Existujú psychosomatické dôvody, pre ktoré sa poberateľ sociálnej služby nemôže zúčasťnosť voľnočasovných aktivít, ktorých súčasťou sú aj prechádzky do blízkeho okolia. Uvítali sme zriadenie fitness parku, ktorý je v prevádzke od 17. júla 2013. Napriek krátkemu času si našiel svojich fanúšikov. Obmedzenia pre našich klientov je jednak zdravotný stav a v súčastnosti extrémne teploty. Klientov  upútaných na lôžku a sú schopní prevozu na invalidných vozíkoch, denno-denne môžete stretávať v parku, ktorý je súčasťou nášho zariadenia," uviedla Rišková s tým, že ak má čitateľ konkrétny problém, je aj v jej záujme ho vyriešiť.

"V našom zariadení sú vytvorené všetky podmienky jednak materiálne, ale aj personálne, aby sme mohli zabezpečiť kvalitnú starostlivosť," dodala riaditeľka.

Príbuzní klientky verzus zariadenie DSS v Bratislave

Závažnejšie obvinenia nám vo svojom e-maile adresovala čitateľka, ktorá upozornila na prípad, ktorý sa odohral v Domove sociálych služieb pre deti a dospelých Integra v novembri minulého roka. Išlo o 34-ročnú klientku, ktorá vypadla z vozíka a vybila si predný zub. "Liečba trvala do 2. júla t.r. Pani riaditeľka sa celý čas neobtažovala informovať u rodičov, aké sú dôsledky pádu. Sťažovali sme sa na úraz u zriadovateľa BSK. Podľa odboru sociálnych služieb BSK bolo všetko v poriadku. Tak sme sa obrátili na políciu s trestným oznamením. Polícia prípad uzavrela ako priestupok - porušenie pracovnej disciplíny," napísala nám čitateľka, ktorá poukazovala aj na zvýšený počet úmrtí v zariadení od nástupu novej riaditeľky.

Pri návšteve bratislavského zariadenia poskytla Renáta Balážová Topkám ich pohľad na vzniknutú situáciu. Podľa jej slov je klientka ťažko postihnutá, trpí epilepsiou a paradontitídou. Spomínaný pád z vozíka pripúšťa, ale za bezúhonosťou svojej zamestnankyne stojí plnou mierou. K úrazu malo prísť, keď sa terapeutka na okamih otočila, aby si umyla ruky v umývadle a klientke sa podarilo rozopnúť si bezpečnostný pás a vykĺznuť z vozíka, pri čom si narazila hornú aj dolnú peru a začal sa jej kývať zub. Okamžite jej však poskytli ošetrenie, privolali matku klientky a obom vybavili návštevu stomatologickej ambulancie. Z ich zariadenia však mala klientka odchádzať aj so zubom. Na druhej strane riaditeľka upozornila na nevhodnosť vozíka, ktorý klientka používa, pretože má nízke podrúčky a žena nemá dostatočnú fixáciu hornej časti tela, čiže ho považuje za nevhodný pre jej druh postihu.

Napriek tomu, že matka podala podnet na Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je zriadovateľom DSS Integera, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj iné inštútitúcie, previnenie zariadenia sa nepreukázalo. Až polícia prípad vyhodnotila ako porušenie pracovnej disciplíny, čo však podľa riaditeľky ešte nie je uzatvorené a svoju zamestnankyňu považuje aj naďalej za plne kvalifikovanú a nemieni vyvodzovať predčasné dôsledky.

"Chápem rozhorčenie matky pri úraze dieťaťa (či už maloletého, alebo dospelého), i napriek skutočnosti, že úraz bol nepríjemnou náhodou, ale z uvedených skutočných nevyplýva nedostatočný dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb. Už od môjho nástupu do funkcie riaditeľky venujeme (nielen ja ako riaditeľka), mimoriadnu pozornosť poskytovaniu sociálnych služieb, či po stránke terapeutickej, alebo ošetrovateľskej," napísala Balážová v stanovisku poskytnutom BSK.

Podľa nej sa jej podarilo od januára 2011, kedy nastúpila na miesto riaditeľky, pozdvihnúť úroveň služieb v DSS Integra niekoľkými zásadnými zmenami a o tom, že sa o svojich klientov starajú riadne má svedčiť aj fakt, že za 1,5 roka sa u nich nevyskytol ani jediný dekubit. Zároveň odmieta narážky na jej politickú nomináciu, keďže už predtým pôsobila na pozícii riaditeľky obdobného zariadenia v Senci a v Bratislave prešla obvyklým výberovým konaním. Zvýšený počet úmrtí oproti minulým rokom nepovažuje za nezvyčajný, pretože v dvoch prípadoch išlo o pacientov trpiacich fatálnymi ochoreniami, akými boli napríklad rakovina čriev a žalúdka a v ďalších dvoch ťažkými postihmi, kedy smrť číha aj na mladého človeka.

Kritika domovov sociálnych služieb
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip)

Renáta Balážová aj zamestnankyne zariadenia dotknutú klientku považujú za skvelého človeka, ktorý si v zariadení rozumie s každým, ale nie je v ich silách venovať sa iba jednej osobe, keďže svoju starostlivosť musia deliť aj medzi ostatných klientov, ktorých je v tomto zariadení na celoročnom, týždennom a ambulantnom pobyte 38 a podľa našich informácií sa o nich snažia príkladne starať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu