Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dokumentarista varuje: Do 50 rokov si ľudstvo privodí katastrofu!

David Attenborough Zobraziť galériu (3)
David Attenborough (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Známy britský dokumentarista David Attenborough (86), ktorému bol v roku 1985 udelený titul sir, varoval pred negatívnymi vplyvmi zmeny klímy a populačným rastom na našu planétu. Podľa neho môžu v najbližších 50 rokoch spôsobiť katastrofu, za čo si však môžeme sami, pretože ľudská rasa sa stala "pliagou na Zemi".

Vaše tipy

"Prejde približne 50 rokov a vráti sa nám to ako bumerang. Nemyslím iba klimatické zmeny. Tu ide jednoducho o priestor, miesto na pestovanie potravy pre túto obrovskú masu. Buď obmedzíme rast populácie alebo ho Zem obmedzí za nás, koniec koncov to robí už dnes," uviedol pre časopis Radio Times.

"Stále vidíme programy o hladomore v Etiópii - to je to, čo sa deje. Žije tam priveľa ľudí. Nedokážu sa o seba postarať - a vonkoncom nie je nemorálne to povedať. Je to fakt. Kým sa ľudstvo neuvedomí a neupraví svoj postoj voči našej planéte, bude to len horšie a horšie," dodal skepticky.

Dokumentarista ďalej uviedol, že jeho spôsob prinášania informácií čoskoro zanikne. "Je oveľa lacnejšie postaviť pred kameru niekoho, kto vám porozpráva o správaní sa zvierat, ako vám ho ukáže. To si vyžaduje oveľa viac času," dodal na margo toho, že jeho štýl už akosi vychádza z módy.

David Attenborough pracoval pre televíznu spoločnosť BBC a bol istý čas aj jej programovým riaditeľom. Známym sa však stal svojimi prírodopisnými dokumentami a seriálmi ako Život na Zemi, Živá planéta či Zázraky života. Život v prírode, Modrá planéta a Život cicavcov boli nominované na rôzne televízne ceny a niektoré z nich vyhrali.

Attenborough je aj patrónom charitatívnej organizácie Population Matters, ktorej cieľom je obmedziť rast populácie prostredníctvom programov na ochranu proti počatiu.

Zábery z dokumentu Zamrznutá planéta

Dokumentarista varuje: Do 50
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dokumentarista varuje: Do 50
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu