Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dávno zabudnutý list o aktivistoch v kauze pezinská skládka! Čaputová musí brániť svoju pýchu

BRATISLAVA – Ďalší kostlivec v skrini? Slovensko si spája kandidátku na prezidenta Zuzanu Čaputovú predovšetkým s kauzou pezinská skládka, za ktorú dostala aj medzinárodnú cenu. Aktivistka, ktorú ľudia vnímajú ako bojovníčku proti smetisku, však musela čeliť aj kritike od svojich súperov. K listu občanom Pezinka, v ktorom ju majiteľ skládky Jan Man obviňuje zo zaujatosti a nekalých úmyslov, sa nikdy verejne nevyjadrila. Keďže viacerí obyvatelia Pezinka sa na nás obrátili s tým, že ich tieto informácie mátajú dodnes, pýtali sme sa, ako to vlastne celé bolo.

Píše sa rok 2008. Pezinská skládka sa stáva témou, ktorú sleduje celé Slovensko. Aktivisti dennodenne protestujú, píšu listy premiérovi. Súdy sa v rozhodnutiach zastaviť, zakázať alebo povoliť rozchádzajú. Dobroslav Trnka rozhoduje v prospech skládky a zdá sa, že aktivisti prehrajú.  Podnikateľa Jána Mana okrem iného aj otec celebritnej lekárky Aleny Pallovej nahrádza samozvaný mediálny majiteľ skládky Marián Kočner. Slovensko sa búri, rozbuška tiká.

Mladá koncipientka Zuzana Čaputová sa spoločne s Jaroslavom Pavlovičom stavia na čelo barikád iniciatívy Skládka nepatrí do mesta. V tejto napätej atmosfére sa po meste Pezinok začína šíriť informácia o tom, že aktivisti bojujú iba za záujmy iných. V schránkach ľudí sa objavuje list, pod ktorým je podpísaný práve Ján Man, majiteľ skládky a vtedajší politik Smeru.

V ňom tvrdí, že všetko súvisí s otcom Zuzany Čaputovej, Štefanom Strapákom, privatizáciou a následnou výstavbou novej skládky. A ťahá sa to vraj až od roku 1994.

V tom roku sa podľa listu Čaputovej parťák Jaroslav Pavlovič podpísal pod program odpadového hospodárstva mesta Pezinok, v ktorom uviedol na str. 10 bod 18 a 19, citujem: „vytvoriť podmienky pre budovanie novej regionálnej skládky TKO z Malokarpatského regiónu a oblasti horného Žitného ostrova. Príprava územnoplánovacej dokumentácie pre realizáciu skládky vo vyťažených priestoroch novej ťažobnej jamy Pezinských tehelní. Po definitívnom majetkovoprávnom doriešení a určení novej ťažobnej jamy PT pre účely regionálnej skládky TKO vybudovať zo súčasnej skládky regionálnu v súlade s POH obvodu Pezinok.“

V celom procese sa mala podľa listu angažovať spoločnosť PETMAS-GERBER, v ktorej pôsobil otec Čaputovej Štefan. V liste sa navyše uvádza, že celý proces prebiehal bez problémov, až kým Strapák z firmy neodišiel. Vtedy sa podľa Mana začal obrat a proti skládke začali vystupovať aktivisti, mesto aj občania. 

„Dňa 13. 5. 2002 bol Ing. Štefan Strapák odvolaný z členstva v orgánoch spoločnosti PETMAS-GERBER, s. r. o., ktorá sa medzičasom premenovala na PETMAS-ONYX, s. r. o. Ing. Štefan Strapák je otcom Zuzany Čaputovej, rodenej Strapákovej.

Až do tohto okamihu smerovali uvedené kroky mesta Pezinok a občianskych aktivistov k cieľu vybudovať v novej jame regionálnu veľkokapacitnú skládku,“ píše sa v liste.

Čaputová viaceré informácie z osudného listu poprela. Podľa nej nebol Pavlovič nikdy šéfom skládky, ale zamestnancom mesta Pezinok, ktoré malo ešte v 90. rokoch plán riadne uzavrieť starú skládku a vybudovať novú pod kontrolou mesta len pre odpad, ktorý sa vyprodukuje v Pezinku.

„Teda niečo úplne iné než skládka, proti ktorej sme neskôr bojovali a do ktorej sa mal zvážať odpad z celého regiónu a v ktorej neskôr figuroval aj Marián Kočner,“ reagovala  pre topky.

Podľa nej sa nezakladajú na pravde ani slová o jej otcovi. „Vo firme PETMAS-GERBER bol môj otec členom dozornej rady rok a pol od roku 2000 do 2001. Táto firma skládky nevlastnila. Podnikala iba s odvážaním odpadu. Otec sa ani nepodieľal na riadení firmy, ani z nej neprofitoval, ako sa niektoré konšpirácie snažia tvrdiť. Môj otec je klasický dôchodca a onkologický pacient,“ uviedla s tým, že sa nikdy neangažoval v aktivitách týkajúcich sa vývozu odpadu na skládku, pretože bol iba členom dozornej rady smetiarskej firmy. 

Jediným motívom Čaputovej bojovať proti skládke boli zdravotné dôvody a poprela, že by to robila pre záujmy tretích strán.

„V Pezinku máme zvýšený výskyt onkologických ochorení, najmä tých, ktoré sú typické pre ľudí žijúcich v okolí skládky. Podľa nášho zisťovania má Pezinský okres vďaka tomu vyšší výskyt onkologických ochorení v porovnaní s celoslovenským priemerom. Zámerom, proti ktorému sme v Pezinku bojovali, bolo vybudovanie druhej obrovskej jamy na odpad veľkej ako 12,5 futbalového ihriska a hlbokej ako štvorposchodová budova, do ktorej mal byť zvážaný odpad z celého regiónu Bratislavy,“ uviedla.

 Podľa seba bola aktivistkou a jednou zo žalobcov, ktorí sa téme venovali. Odmieta tvrdenie, že by sa právne neangažovala. „Zastupovala som aktivistov (občanov) na súde, Najvyššom súde a na Súdnom dvore EÚ. Kým som získala advokátsku licenciu, zastupovali ich advokáti, u ktorých som pracovala,“ dodala na záver Čaputová.

 

Viac o téme: SkládkaListPezinokZuzana ČaputováJán Man
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu