Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Českí politici ocenili úspech Čaputovej, víťazstvo očakávali: Opäť vám máme čo závidieť

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PRAHA - Do finále slovenských prezidentských volieb postúpili podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti. Informovala o tom v nedeľu česká spravodajská televízia ČT24. Dodala, že českí politici si taktiež všímajú, že obaja finalisti sú proeurópski.

Aj podľa servera iDNES.cz väčšina českých politikov gratuluje Zuzane Čaputovej k úspechu a vyzdvihuje, že obaja postupujúci kandidáti sú proeurópski. "Do druhého kola slovenských volieb postúpili kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti. Prajem im veľa šťastia v druhom kole," napísal Petříček.

Český prezident Miloš Zeman sa podľa svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka vyjadrí podrobne až ku konečnému výsledku a vtedy víťazovi zablahoželá. Zeman sa vo štvrtok v televízii TV Barrandov vyslovil za to, aby sa prezidentom SR stal niekto, kto už skôr vykonával nejakú politickú funkciu a obstál v nej.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Čaputovú ocenil aj Kalousek

Predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek podotkol, že postúpili dve jasne proeurópske osobnosti. "Mám zmiešaný poct. Radujem sa, že verejnosť nášho najbližšieho suseda má v tejto otázke väčšinové jasno. Zase musím Slovákom závidieť," napísal prostredníctvom Facebooku.

Víťazstvo 45-ročnej právničky Čaputovej v prvom kole volieb podľa ČT24 českí politici vo všeobecnosti očakávali. Rovnako ju tiež považujú za favoritku druhého kola volieb. Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta, čo je 2.158.859 voličov. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 30. marca.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičMiloš ZemanZuzana ČaputováTomáš Petříček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu