Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia reaguje na výhru Čaputovej: Sme radi, že kresťania nepodľahli zastrašovaniu

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Opozícia zareagovala na výsledky volieb prvého kola prezidentských volieb, v ktorých s jasnou prevahou vyhrala Zuzana Čaputová. Najsilnejšia opozičná strana SaS gratuluje Čaputovej k dosiahnutému výsledku. Považuje to za výborné východisko pre druhé kolo prezidentských volieb. Igor Matovič je rád, že kresťania nepodľahli zastrašovaniu.

"Ukázalo sa, že rozhodnutie Roberta Mistríka bolo zásadné a znamenalo zjednotenie demokratických síl na Slovensku v jej prospech, a preto má dnes reálnu šancu stať sa prezidentkou Slovenskej republiky. Ešte raz sa Robertovi Mistríkovi chceme za nadhľad a zodpovedný prístup poďakovať," odkázala strana Richarda Sulíka.

Zuzana Čaputová a Maroš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

SaS zároveň povzbudzuje občanov, aby sa počas nasledujúcich dvoch týždňov nenechali znechutiť a oklamať hovorcami oligarchov, mafie, extrémistov, ale aj slovenským ortodoxným klérom a "volili spravodlivé a moderné Slovensko, ktoré zosobňuje Zuzana Čaputová".

Kresťania nepodľahli zastrašovaniu

Líder hnutia OĽaNO takisto okomentoval výsledky prvého kola volieb. „Pre úspech Zuzany Čaputovej bol podstatný nebývalý záväzok dvojice Mistrík a Čaputová, že len jeden z nich pôjde do prvého kola, ktorý sme s nimi vyrokovali, aj keď nám mnohí neverili, že sa nám to podarí. Rovnako dôležité však bolo, že Zuzana Čaputová je skutočne dobrou kandidátkou,“ povedal Matovič. „Som veľmi rád, že podstatná časť slovenských kresťanov nepodľahla zastrašovaniu a volili kandidátku, ktorej dopriali vlastný názor, aj keď s ním nesúhlasia.“

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Prezident totiž nemá právomoc prijímať zákony. „Som rád, že vyhodnotili skutky jednotlivých kandidátov a nepodľahli úmyselne šíreným klamstvám a bludom. Od Zuzany Čaputovej očakávam v ďalšej časti kampane naďalej úprimnú komunikáciu, veľa odvahy a odhodlania. Očakávam tiež neúnavné potvrdzovanie verejného záväzku byť mostom medzi kresťanmi a liberálmi. Rovnako záväzok nepodporovať agendu LGBTI z pozície prezidentky, keďže prezidenta môžeme mať len jedného - aj pre kresťanov aj liberálov,“ uviedol Matovič.

Zuzana Čaputová a Maroš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Od Maroša Šefčoviča očakáva, aby dokázal odolať pokušeniu používať neférové útoky. „Avšak na doterajší priebeh kampane a mizerný výsledok, Smer zrejme vytiahne tie najprízemnejšie zbrane, ako tomu bolo aj v minulých prezidentských voľbách. V kampani bude naše hnutie stáť za svojimi voličmi, ktorí túžia po nádeji a dobe po Ficovi. Preto urobíme všetko preto, aby sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou,“ dodal.

Dobrá správá pre Slovensko

„Vynikajúci výsledok Zuzany Čaputovej je dobrou správou o chuti ľudí na Slovensku na pozitívnu zmenu. Táto zmena má slušnú, demokratickú a odbornú tvár. Napomáha jej spájanie síl tých, ktorým ide o vec, a nie o vlastný prospech. Táto zmena prináša skutočných lídrov, ako je Matúš Vallo a teraz Zuzana Čaputová. Som presvedčený, že sa ešte neskončila," povedal v reakcii líder strany SPOLU Miroslav Beblavý.

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Čaputová v prvom kole získala 40,57 percenta hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 percenta hlasov.

Dostál podporuje Čaputovú

Občianska konzervatívna strana (OKS) vyjadruje podporu Zuzane Čaputovej a odporúča všetkým demokraticky zmýšľajúcim voličom dať jej svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb. "Zuzana Čaputová bude o dva týždne v druhom kole zastupovať nádeje voličov demokratickej opozície a všetkých slušných ľudí na zmenu politických pomerov v krajine. Považujeme ju za dobrú kandidátku, ktorá si zaslúži našu dôveru. Maroš Šefčovič je kandidátom Ficovho Smeru a jeho úspech by bol úspechom skorumpovaného oligarchického systému, ktorý Ficov Smer vytvoril a už roky udržiava," konštatuje strana v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol predseda OKS Ondrej Dostál.

Občianska konzervatívna strana v prvom kole prezidentských volieb podporovala Františka Mikloška. "Považovali sme ho za najlepšieho a svojimi hodnotami a životným príbehom pre OKS najbližšieho prezidentského kandidáta. Bolo nám cťou stáť po jeho boku a ďakujeme všetkým voličom, ktorí mu aj na základe nášho odporúčania dali svoj hlas," uvádza OKS. Dodáva, že keď sa OKS v lete minulého roku rozhodovala, koho podporí v prezidentských voľbách, konštatovali, že okrem Mikloška vidia aj ďalších dvoch dobrých kandidátov – Zuzanu Čaputovú a Roberta Mistríka. Z tejto trojice dnes ostala iba jedna kandidátka.

Viac o téme: VoľbySaSZuzana ČaputováVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu