Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najbizarnejší kandidát prezidentských volieb! Podpisy získal na dni otvorených dverí, chce rozpustiť parlament

Ján Molnár ako kandidát na prezidenta. Zobraziť galériu (2)
Ján Molnár ako kandidát na prezidenta. (Zdroj: YouTube/chorademokracia)

BRATISLAVA - V týchto dňoch dochádza k jednej z najbizarnejších situácii v rámci prezidentských volieb. O post prezidenta sa uchádza aj dôchodca a blogger Ján Molnár, ktorý v rámci svojho programu uvádza naozaj nezvyčajné ambície.

Molnár o sebe tvrdí, že je občiansky kandidát a hovorí o tom, že spoločnosť je situovaná do dvoch táborov. Tí čo chodia a nechodia voliť. Jeho program zahŕňa naozaj radikálne prvky. Molnár chce v poste prezidenta zaviesť základný príjem, celoplošne rušiť exekúcie, rozpustiť Národnú radu SR, vládu a Slovenskú informačnú službu. Následne chce napokon vyhlásiť nové parlamentné voľby, súčasťou ktorých bude aj trojmesačné moratórium v televízii so zámerom vzniku nových politických osobností.

Petíciu pod jeho kandidatúru podpísali viacerí politici, ktorí tvrdia, že boli podvedení. Tieto zbieral počas dňa otvorených dverí v Národnej rade SR.

Danko nemá dôvod povedať nie

Ján Molnár bude zrejme prezidentským kandidátom. Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) totiž nemá dôvod mu kandidatúru neschváliť, pokiaľ spĺňa zákonné podmienky. Danko to uviedol vo svojom stanovisku, v ktorom zároveň upozorňuje niektorých poslancov, aby dodržiavali zákon.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Potreboval aspoň 15 poslaneckých podpisov. Signatármi jeho petície sú aj Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý sám kandiduje na prezidenta SR, či Martin Poliačik (nezaradený), ktorý podporuje kandidatúru svojej spolustraníčky z Progresívneho Slovenska Zuzany Čaputovej.

Okrem nich dali Molnárovi podpisy poslanci Maroš Kondrót (Smer-SD), Boris Kollár (Sme rodina), Marian Kotleba, Martin Beluský, Rastislav Schlosár, Ján Kecskés, Ján Mora, Milan Uhrík, Peter Krupa, Natália Grausová (všetci ĽSNS), Martin Fecko (OĽaNO), Peter Marček, Juraj Kolesár (obaja nezaradení).

Krajniak hovorí o omyle, Danko podpis sťahuje

Krajniak či Poliačik hovoria, že boli Molnárom uvedení do omylu. "Takéto podanie poslaneckého návrhu na prezidentskú kandidatúru s mojím podpisom je podvod," vyhlásil Krajniak na sociálnej sieti s tým, že nikomu nedal podpis ako poslanec NRSR. Dankovi oznámil, že svoj podpis pod Molnárovou kandidatúrou sťahuje späť. "Nikto by nemal kandidovať podvodom," zdôraznil Krajniak.

Danko pripomína, že ako šéf parlamentu je povinný preskúmať podanie na kandidatúru na prezidenta SR a pokiaľ sú podpisy na hárkoch pravé, tieto platia. "Je slobodná vôľa poslancov, koho podporia za kandidáta na prezidenta SR. Ak však raz dá poslanec NR SR na nejakú listinu svoj podpis, má si byť vedomý účinkov," uviedol Danko.

Zdôrazňuje, že žiaden poslanec z podanej petície na kandidatúru už nemôže zobrať svoj podpis späť. "Pokiaľ sa podpísal na listinu, ktorú si neprečítal, je to len prejav jeho neodbornosti," doplnil Danko.

Zároveň upozornil Krajniaka, že zverejnením Molnárovej petície na sociálnej sieti porušil zákon. "Svojimi vyhláseniami a zverejňovaním petícií na sociálnych sieťach, ktoré obsahujú citlivé osobné údaje, sa porušujú príslušné zákony a GDPR. Poslanec NR SR by mal zákony poznať, tobôž, ak chce byť prezidentom SR," podotkol Danko.
 

Viac o téme: Prezidentské voľbyAndrej DankoJán Molnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu