Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poliačik s ekologickým návrhom: Chce obmedziť jednorazových plastových obalov

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik prichádza na marcovú schôdzu parlamentu s návrhom novely zákona o odpadoch, v ktorom navrhuje dve základné opatrenia. Podľa neho je potrebné znížiť množstvo plastového odpadu produkovaného organizáciami štátnej správy a prispieť tak k lepšiemu životnému prostrediu a k napĺňaniu dlhodobých cieľov efektívneho odpadového hospodárstva.

"Prvým opatrením je zaviazanie orgánov a organizácií v štátnej správe k nákupu nealkoholických nápojov výhradne vo vratných zálohovaných obaloch (plastových či sklenených) alebo k podávaniu pitnej vody z verejného vodovodu namiesto balenej vody. Toto opatrenie je zároveň jedným z opatrení navrhovaných Ministerstvom životného prostredia SR v Programe predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 až 2025, ktorý rezort vlani koncom novembra predložil do medzirezortného pripomienkového konania a následne začiatkom roka 2019 má byť predložený na schválenie Vláde SR," uviedol Poliačik v dôvodovej správe k návrhu.

Druhým opatrením je zákaz pre orgány a organizácie štátnej správy nakupovať a obstarávať jednorazové plastové obaly, ako sú príbory, taniere, miešadlá na nápoje a slamky s výnimkou slamiek určených a používaných na lekárske účely. Poslanec pripomína, že uvedený návrh je jednak v súlade s vyššie uvedeným dokumentom, ale predovšetkým vychádza z návrhu Smernice Európskeho parlamentu a Rady o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie.

"Táto Smernica je momentálne v legislatívnom procese a jej schválenie sa očakáva v prvej polovici roka 2019, pričom implementovaná má byť podľa návrhu do dvoch rokov od jej účinnosti. To znamená, že najneskôr v roku 2021 sa očakáva implementácia opatrení na znižovanie odpadu pochádzajúceho z jednorazových príborov, tanierov, miešadiel na nápojov a slamiek (okrem slamiek používaných na lekárske účely) a niektorých ďalších druhov plastových výrobkov a obalov," priblížil.

Predkladaný návrh má za cieľ proces implementácie týchto povinností vo vzťahu k štátnej správe urýchliť a výrazne tak prispieť k predchádzaniu produkcie plastových odpadov už v súčasnosti. Na podobnom základe pristúpili k zákazu používania jednorazových plastových príborov, tanierov a slamiek v Írsku, keď írska vláda schválila podobné opatrenie pre tamojší verejný sektor.

Rozsah štátnych orgánov, ktorých sa vyššie uvedené povinnosti týkajú, je stanovený v návrhu napríklad na ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, okresné úrady, rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené orgánmi štátnej správy a tiež orgány verejnej správy zriadené priamo Ústavou SR a zákonom (napríklad Úrad verejného ochrancu práv SR, Generálna prokuratúra, Centrum právnej pomoci a pod.).

Viac o téme: Štátna správaSlovenskoMartin PoliačikJednorázové plastové obaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu