Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci majú stále dosť kandidátov na ústavných sudcov, tvrdí Giba: Voľba mohla byť horšia

Marián Giba.
Marián Giba. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Voľby kandidátov na post ústavných sudcov sú zrkadlom Národnej rady SR, poslanci majú aj napriek tomu stále dostatok uchádzačov. Voľba sudcov totiž mohla dopadnúť aj horšie. Uviedol to pre agentúru šéf Katedry ústavného práva Právnickej fakulty UK Marián Giba. Podľa jeho slov nemusí ísť pri uchádzačoch výlučne o odborníkov na ústavné právo. Na Ústavnom súde SR je totiž žiadaná rôznorodá skladba profilov. Podstatné je, aby mal sudca schopnosť myslenia v hlbších súvislostiach, nie len v rovine platného práva a formálneho prístupu. Parlament bude v septembri hľadať zvyšné štyri mená spomedzi 16 prihlásených kandidátov, pričom sa predstavia aj štyria nováčikovia. Poslanci volili chýbajúcich ústavných sudcov už štyrikrát v dvojkolových voľbách. Ústavný súd SR stále pracuje v obmedzenom režime, chýba mu šesť sudcov z trinástich.

„To, či sa parlamentu podarí zvoliť kandidátov, je v tomto momente pre mňa iba tipovanie. Naozaj neviem. Ak sa však pozrieme na počty kandidátov, tak možno povedať, že ich je stále dosť. Prihlásilo sa ich 16, no budú sa voliť už len štyria," povedal Giba. Na otázku, ako vníma, že sa počty uchádzačov o najcennejší talár stále znižujú, odpovedal že ide o vizitku poslancov.

„Je potrebné sa pozrieť, ako vyzerá voľba v parlamente. Rozumiem tomu, že to niekoho môže odradiť, pretože sa prihlásil a napokon nebol zvolený nikto, alebo povedzme niekto s preukázateľne nižšou kvalitou," dodal. Podľa Gibu mohla voľba sudov dopadnúť aj horšie.

„Už keď bolo potrebných zvoliť 18 kandidátov, boli medzi uchádzačmi aj špičkoví. Ak sa pozerám na okruh doteraz zvolených, mohlo to byť oveľa lepšie, ale aj o dosť horšie. Ak by mala parlamentná väčšina vôľu a schopnosť dohody, mohla zvoliť iné mená - v dobrom aj v zlom zmysle," uzavrel. 

Záujem kandidátov o miesto na Ústavnom súde SR klesá. Kým v prvej voľbe sa na nich zúčastnilo až 40, v druhej 30, v tretej 25, v štvrtej 16 a rovnako tak v piatej. O najcennejší talár na košickom ústavnom súde sa uchádzali aj bývalí či súčasní politici. Najviac pozornosti pútal ešte v prvej voľbe na začiatku kalendárneho roka expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD).

Kandidátka na post ústavných sudcov je v súčasnosti uzatvorená, do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov. Nominovaní sú Robert Šorl, Michal Matulník, Libor Duľa, Zuzana Pitoňáková, Ladislav Duditš, Peter Straka, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Anton Dulak, Boris Gerbery, Peter Melicher a Martina Jánošíková, ktorí sa uchádzali aj v predošlých voľbách.

Nováčikom bude Slavomír Trnkócy, ktorého na post navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity, Peter Kohút, ktorého navrhla Slovenská komora exekútorov, Ladislav Juszkó, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied a Robert Štefánik, ktorého nominovala Slovenská advokátska komora. Verejné vypočutie kandidátov je na programe 16. septembra.

Viac o téme: ústavný súdKandidát NR SRMarián Giba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu