Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarské fórum je pripravené rokovať s SMK, tvrdí Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Maďarské fórum je pripravené sadnúť si k rokovaciemu stolu s SMK, s maďarskými starostami a primátormi a s občianskymi združeniami, aby sa vytvorili podmienky pre maďarské zastúpenie v parlamente. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu strany Maďarské fórum a nezaradeného poslanca Národnej rady SR Zsolta Simona. Pondelkové rozhodnutie strany Most-Híd nejsť do volieb na spoločnej kandidátke s SMK podľa neho jednoznačne ukázalo, že multietnický charakter je pre nich dôležitejší než jednotné maďarské zastúpenie v parlamente.

„My v Maďarskom fóre sme presvedčení, že maďarské zastúpenie sa dá dosiahnuť aj bez účasti Mosta a Bélu Bugára. K tomu je však potrebné také riešenie, ktoré vyžaduje prekročenie päťpercentnej hranice. Je zrejmé aj to, že SMK doteraz sama nedokázala, a veľmi pravdepodobne ani v budúcnosti nedokáže osloviť sklamaných voličov Mosta-Híd. Toto je možné len v spolupráci so stranou Maďarské fórum," vyhlásil Simon.

Maďarské strany Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) volebnú koalíciu nevytvoria. Ako na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní Republikovej rady Most-Híd informoval predseda strany Béla Bugár, posledné rokovania medzi stranami boli o dvoch podmienkach. Týkalo sa to požiadavky SMK, aby kandidačná listina bola zostavená 50 na 50 a návrhu, aby spoločnú kandidátku neviedol ani jeden predseda strany.

„Čakali sme na výsledky predsedníctva SMK. Dostali sme informácie, že nebudú meniť názory a kandidačnú listinu chcú zostavovať napoly, teda 50 na 50. Na základe týchto rozhodnutí a týchto informácií potom Republiková rada strany Most-Híd tajným hlasovaním rozhodla, že spoločnú volebnú koalíciu so stranou SMK nevytvoríme. Snaha tam bola, no stroskotala. Dve strany sa nedokázali dohodnúť,“ priblížil Bugár.

Viac o téme: NR SRZsolt SimonSMKMaďarské fórum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu