Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Boj o Ústavný súd pokračuje: Danko vyhlásil ďalšiu voľbu chýbajúcich kandidátov

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude na júnovej schôdzi. Kandidátov možno navrhovať do 30. mája do 12.00 h. Rozhodol o tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Voľba sa má uskutočniť na schôdzi, ktorá sa začne 18. júna. Verejné vypočutie uchádzačov by údajne mohlo byť 17. júna a samotná voľba už 19. júna. O týchto termínoch sa diskutuje, ale nie je o nich rozhodnuté. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách.


Čítajte aj: Voľba kandidátov na ÚS: Kiska nevymenuje ani jedného sudcu, poslanci si musia splniť povinnosť


Stále ale nezvolili dostatočný počet kandidátov. Na ústavnom súde sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal dodať prezidentovi 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vybrať deviatich nových sudcov.

Boj o Ústavný súd
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Nateraz poslal parlament Kiskovi spolu 12 kandidátov. Prezident dosiaľ vymenoval troch nových sudcov, a tak je na ústavnom súde aktuálne sedem sudcov z celkového počtu 13. Predsedom je Ivan Fiačan. Prezident avizoval, že ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava.

Viac o téme: VoľbaAndrej DankoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu