Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbor vypočúva uchádzačov o post sudcu ÚS, Fulcová stiahla kandidatúru

Eva Fulcová Zobraziť galériu (2)
Eva Fulcová (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR začal vo štvrtok vypočúvať kandidátov na ústavných sudcov prihlásených do novej voľby. Predseda výboru Róbert Madej informoval, že uchádzačka Eva Fulcová odvolala svoj súhlas s kandidatúrou. Do novej voľby je teda prihlásených 24 uchádzačov, z ktorých sa traja prihlásili prvýkrát. V prvý deň híringu majú členovia výboru v priestoroch historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave vypočuť 12 kandidátov. Ďalší dvanásti prídu na rad v piatok.

Výbor vypočúva uchádzačov tretíkrát. Tí sa predstavia v abecednom poradí a budú mať časové limity na predstavenie sa a na odpovede na otázky poslancov a zástupcov prezidenta SR. Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Monika Jurčová, Vieroslav Júda, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Patrik Palša, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský. Jurčová, Júda a Palša sú novými kandidátmi, ostatní sa uchádzajú o post ústavného sudcu opätovne. 

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Viac o téme: SudcoviaKandidátiÚstavný súdEva Fulcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu