Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koalícia by mohla vo voľbe kandidátov na ústavný súd voliť desať mien

Tibor Bernaťák Zobraziť galériu (2)
Tibor Bernaťák (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Koalícia by mohla v ďalšej parlamentnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR voliť desiatich uchádzačov. Naznačil to predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák s tým, že sa mieni usilovať o to, aby národná rada desiatku zvolila. Koalícia ešte dohodu hľadá, mala by rozhodnutie oznámiť tento alebo budúci týždeň.

"Hovorí sa o siedmich či desiatich menách. Môj názor je, že by sa mali voliť desiati. Je z čoho vyberať a osobne si myslím, že sú tam desiati kandidáti, ktorí by mohli byť zvolení národnou radu, aby bol Ústavný súd kompletný. Urobíme všetko pre to, aby desiati boli zvolení," povedal Bernaťák, ktorý je pripravený voliť desiatku mien.

O voľbe a kandidátoch sa v koalícii rozprávajú a verí, že je ambícia zvoliť desiatku. "Nie je záujem naťahovať to," doplnil. Bernaťák zdôrazňuje potrebu nájsť dohodu najmä v koalícii. Nevylučuje, že by mohla vzniknúť aj väčšia s opozíciou, ale nie je to podľa jeho slov otázka preňho. Tiež sa zamýšľa, s kým v opozícii by sa dala nájsť dohoda.

Ján Marosz z OĽaNO nateraz neeviduje, že by koalícia mala záujem o rokovania. Ak by impulz prišiel, opozícia sa podľa jeho slov nebráni. Dohodu opozičné strany v prípade voľby ešte nemajú, budú o tom hovoriť po verejnom vypočutí kandidátov, ktoré sa uskutoční 2. a 3. mája. Zdôrazňuje, že voliť treba dobrých a kvalitných kandidátov. Dodal, že opozícia tak postupovala aj v predchádzajúcich hlasovaniach. Ochotu rokovať avizuje aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý založil mimoparlamentné Spolu. 

Ľubomír Petrák taktiež pripúšťa zvolenie desiatich kandidátov 

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ľubomír Petrák vidí celkom reálne, že v najbližšej voľbe kandidátov na ústavných sudcov zvolí parlament desať uchádzačov. "Zaujíma ma však aj to, ako sa pán prezident vyrovná s tým jedným nevymenovaným kandidátom," podotkol Petrák.

Ľubomír Petrák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Voľbou kandidátov na ústavných sudcov sa má zaoberať predsedníctvo strany aj poslanecký klub. Predsedníctvo sa zíde v utorok, potvrdil Petrák. "Budeme hovoriť aj o týchto otázkach," podotkol. O počte desiatich kandidátov hovoril aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák a spomínal ho aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Koalícia zatiaľ dohodu neoznámila.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov. Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Viac o téme: Voľbyústavný súdKandidátiTibor Bernaťák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu